nieuws

Kossmann.dejong brengt dood tot leven

Geen categorie

Vanaf 3 november is in de Lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam de tijdelijke tentoonstelling ‘De dood leeft’ te bezoeken. De inrichting is gemaakt door Kossmann.dejong. In de expositie worden diverse opvattingen over de dood, het afscheid nemen, rouwen en herdenken belicht aan de hand van persoonlijke verhalen, films en voorwerpen uit verschillende culturen.

Kossmann.dejong brengt dood tot leven

 

In het door Kossmann.dejong gemaakte monumentale volume maken bezoekers een reis langs de verschillende fasen die nabestaanden doormaken na de dood van een naaste: afscheid nemen, rouwen, herdenken en (soms) contact zoeken met de overledene. De tentoonstelling is opgebouwd uit meerdere lagen. De ruimtes zijn gevuld met voorwerpen, foto’s en films, waarin persoonlijke verhalen een belangrijke rol spelen. Bezoekers kunnen zich zo spiegelen aan de ervaringen van anderen.

Het 15 meter hoge volume waarin de tentoonstelling plaatsvindt zondert de bezoeker af van de rest van het museum. Het is volledig opgetrokken uit katoen en verwijst daarmee naar het thema van vergankelijkheid. Katoenen doeken van verschillende afmetingen en tinten scheiden niet alleen de ruimtes van elkaar maar zorgen ook voor verschillende sferen. De ruimte aan de buitenkant is ingericht als reflectiezone waar bezoekers gedachten en ervaringen met elkaar kunnen delen. In deze ruimte zijn ook werken van moderne kunstenaars, zoals Marina Abramovic, Yang Jiechang, Jan Fabre, Carlos Amorales en Krien Clevis te zien die verwijzen naar verschillende culturele tradities rond de dood.

De Dood Leeft vanaf 3 november
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
Amsterdam
020 568 8200
www.tropenmuseum.nl
Openingstijden
Dinsdag t/m zondag en feestdagen: 10.00 – 17.00 uur
Tijdens feestdagen en schoolvakanties – behalve de zomervakantie – is het museum ook op maandag open: 10.00 – 17.00 uur
Het Tropenmuseum is gesloten op 1 januari, 30 april, 5 mei en 25 december. Op 24 en 31 december is het museum open tot 15.00 uur.

 

Reageer op dit artikel