nieuws

Festivalterrein Roskilde ondergaat transformatie

Geen categorie

Wie in de toekomst het Roskilde Rockfestival gaat bijwonen staat een verrassing te wachten. De voormalige betonfabriek op het terrein krijgt een nieuw leven in de vorm van een creatief (rock) centrum. Het plan van MVRDV en Cobe kwam als winnaar uit de bus van een internationale ontwerpwedstrijd.

Festivalterrein Roskilde ondergaat transformatie

 

 

In het masterplan wordt uitgegaan van een terrein van 45.000 m2 met 8000m2 bestaande fabriekshallen, rond een plein voor evenementen. Op dit moment wordt de locatie, gelegen tussen het centrum van Roskilde en de huidige festivalterreinen, gebruikt door artiesten, skaters en muzikanten. Op de voormalige fabriekshallen worden drie nieuwe volumes geplaatst: ROCKmagneten met het Deens Rock Museum (11.000 m2), de Roskilde Festival Folkschool met woningen voor studenten en het hoofdkwartier van het beroemde Roskilde Rock Festival. In 2014 moet het museum als eerste fase zijn opgeleverd.

MVRDV en Cobe bewaren in hun masterplan de oude hallen met hun ruwe uitstraling. Wel worden zij aangepast aan de huidige eisen door middel van isolatie en daglichtvoorzieningen. De grote open ruimtes in de hallen worden met elkaar verbonden en geschikt gemaakt voor tijdelijke activiteiten, evenementen en tentoonstellingen. Op de fabriekshallen komen drie nieuwe volumes waarvan het Deense Rock Museum de grote publiekstrekker wordt. Het museum krijgt een gevel met goudkleurige spikes. Het ontwerp is gebaseerd op een Rockster ervaring, zoals de opkomst en ondergang van Ziggy Stardust (een creatie van David Bowie). Bezoekers kunnen met een limo arriveren en via een rode loper een toegangskaartje bemachtigen. Via een podiumlift bereiken de bezoekers de grote tentoonstellingszaal. De afdaling naar beneden door de bar markeert de uitgang van het museum. De foyer van het museum biedt niet alleen toegang tot de ROCKmageneten maar kan ook worden gebruik als een openlucht podium.

 Roskilde 

De kantoren van het Roskilde Festival Hoofdkwartier komen eveneens bovenop een van de oude fabriekshallen en krijgt de vorm van een stapel luidsprekers met een zwarte rubberen gevel. Sommige van deze luidsprekers zijn echt en kunnen worden gebruik voor concerten op het evenementenplein. De Roskilde Festival Folkshool krijgt zijn locatie in een van de hallen. De school krijgt ruimtes voor lezingen en studie die worden gegroepeerd rond een open ruimte met een open haard. Een drie etages tellend rond volume op de top van de voormalige hal van de betonfabriek bevat 80 twee persoonskamers voor studenten.

Het Roskilde festival heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil samen met de ontwerpers een ‘groene machine’ realiseren gebaseerd op een combinatie van bewezen technologieën.

Roskilde is een van de grootste jaarlijkse festivals in Noord-Europa en is in tegenstelling tot de andere bekende festivals georganiseerd als liefdadigheidsinstelling die de winst aan goede doelen schenkt. Bands zoals U2, Coldplay, Pet Shop Boys, Prince, Rammstein en Robbie Williams hebben het festival vaak bezocht.

Reageer op dit artikel