nieuws

Emmen geeft extra steun aan dierenpark

Geen categorie

Een meerderheid van de gemeenteraad van Emmen stemde dinsdagochtend in met een investering van 17 miljoen euro in de verhuis- en nieuwbouwplannen van Dierenpark Emmen.

Emmen geeft extra steun aan dierenpark

 

 

 

Deze maatregel moet andere potentiële geldschieters, waaronder de provincie Drenthe en marktpartijen, stimuleren ook te investeren in het park. De extra kapitaalinjectie werd aangenomen via een hoofdelijke stemming, waarbij het voorstel met 25 tegen 14 stemmen werd aangenomen.

De coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA stemden voor de plannen, waarmee een meerderheid al was gewaarborgd. Ondanks de toezegging van de gemeente Emmen is de financiering van de verhuis- en nieuwbouwplannen van de dierentuin nog niet rond. De provincie Drenthe moet nog een besluit nemen over een bijdrage van 12 miljoen euro aan het project. Verder zegt de gemeente de steun toe onder voorwaarde dat de dierentuin zelf ook nog 25 miljoen euro krijgt van banken, bedrijven en sponsors. In december wordt er over deze twee zaken meer duidelijkheid verwacht. In totaal is er een bedrag van ruim 200 miljoen euro met het project gemoeid.

Emmen
Het nieuwe dierenpark opent eind 2015 de poorten en verwacht jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers te trekken. Het concept Atalanta gaat uit van vijf belevingswerelden, waarvan het stadstheater er een vormt. Elke wereld staat op zichzelf, heeft een eigen thematiek, een eigen sfeer en uitstraling. Natuur, cultuur en actief beleven spelen een rol, waarbij in de ene wereld de natuur overheerst en in de andere de cultuur.

Van de acht oppositiepartijen stemde er slechts één voor de plannen. Bij zowel het CDA als D66 week de stem van één raadslid af van de rest. De tegenstemmers hekelden het hoge financiële risico, het gebrek aan alternatieve scenario’s en de zwakke communicatie over het project richting de burgers. Op dit laatste punt beloofde burgemeester Cees Bijl verbetering.

 Emmen_2 

Dierenpark Emmen kwam vorig jaar in acute financiële nood door teruglopende bezoekersaantallen van de laatste jaren. Een faillissement werd voorkomen, omdat de gemeente bijsprong met een overlevingskrediet. Met de verhuizing van de Emmer zoo van het centrum naar de rand van de stad moet er volgens de plannen weer een rendabele en financieel gezonde dierentuin komen, die jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers moet trekken. Het project zou honderden fulltime arbeidsplaatsen opleveren.

Reageer op dit artikel