nieuws

diederendirrix ontwerpt kloosterkerk Nijmegen

Geen categorie

In Brakkenstein, Nijmegen heeft de grote, oude parochiekerk plaats gemaakt voor een nieuw en klein ontwerp van diederendirrix. Het klooster en de kerk zijn hierin een compact geheel geworden en ogen aan de buitenkant als een ongedeeld geheel. Een vloeiende lijn in de afgeronde hoeken van de gesloten gevel leidt bezoekers naar de entree van de kerk. Deze wordt geaccentueerd door de klokkentoren.

diederendirrix ontwerpt kloosterkerk Nijmegen

De ingetogen, gewijde en tegelijk geborgen sfeer is kenmerkend voor de vormentaal van de binnenruimten. De glas-in-loodramen uit de oude kerk zijn door diederendirrix in de nieuwe vensters geplaatst, waardoor de verbondenheid met de kerkelijke geschiedenis van de locatie een tastbare plek heeft gekregen in de nieuwe kerk. Verder is de Mariakapel opgenomen in de ronding van de gevel.

De kerkruimte is geschikt voor 150 mensen. Een verschuifbare wand tussen de achterliggende vergaderzaal maakt het mogelijk op kerkelijke hoogtijdagen 250 mensen een zitplaats te bieden. De vergaderzaal geeft uitzicht op de binnentuin die is omsloten met een gang waaraan de kantoren, gespreksruimten en ruimten voor ondersteunende diensten liggen. De binnentuin krijgt hierdoor de uitstraling heeft van een klassieke kloosterhof. De woonkamers voor de priesters van de congregatie zijn op de eerste verdieping. Hier is ook een kleine kapel bedoeld als stilteplek voor contemplatie en bezinning. De priesterbewoners hebben direct toegang tot de kerk. De noordvleugel heeft nog een tweede verdieping waar onder meer de gastenverblijven zijn.

 

Reageer op dit artikel