nieuws

3D printer binnen ieders bereik

Geen categorie

Print je eigen sieraden, servies of kleding: 3D-printen komt steeds dichter binnen het bereik van de consument. Ontwerpstudio Freedom of Creation, pioniers op het gebied van deze techniek, sloeg de handen ineen met de Bijenkorf en een Britse fabrikant en stelde een 3D-printer beschikbaar aan de ontwerper met het meest originele idee.

3D printer binnen ieders bereik

De Britse 3D-printerfabrikant Bits from Bytes en Freedom of Creation hebben er een missie van gemaakt om de technologie van het 3D-printen bereikbaar te maken voor iedereen. Tot voor kort was het alleen mogelijk om producten uit te laten printen bij grote 3D-printfabrieken. Mensen die de technologie onder de knie hadden, konden de bestanden van hun ontwerpen opsturen naar bedrijven als FOC en Shapeways en deze uit laten printen. Nu heeft Bits from Bytes een 3D-printer ontwikkeld voor hobbyisten en scholen, de Rapman 3.1 3D Printer Kit, waarmee eenvoudige ontwerpen kunnen worden geprint.

FOC printte tijdens de Drie Dwaze Dagen live sieraden in de Bijenkorf, om de mogelijkheden van de techniek aan een groot publiek te laten zien. De Bijenkorf bood de Rapman destijds aan voor de eenmalige introductieprijs van 1247 euro. Het apparaat is nu niet meer bij het warenhuis te koop, maar alleen online bij Bits from Bytes.

FOC verlootte in september op haar Facebookpagina een van de printers die bij De Bijenkorf werden verkocht, aan de persoon die het meest originele antwoord gaf op de vraag: Wat zou jij ontwerpen met deze 3D-printer? Rik Wagemans, student aan de Domus Academy in Milaan, won met zijn idee om de meest gebruikte voorwerpen uit twintig landen te laten printen. Bahrein, Libanon, Saudi-Arabië, Nederland, Italië, Singapore, Canada en België staan al op de lijst, meer volgen.

Reageer op dit artikel