nieuws

Ontwerpers realiseren broedplaats met crowdfunding

Geen categorie

In Utrecht is de Vechtclub al vijf jaar een begrip: in deze broedplaats in Overvecht, gebouwd met hergebruikte materialen uit de regio, ontmoeten creatieve ondernemers elkaar. Nu de plek uit zijn voegen barst, starten de initatiefnemers Stortplaats van Dromen met Vechtclub XL. Om deze nieuwe en grotere broedplaats in Transwijk te realiseren, zetten de ontwerpers in op crowd funding.

Ontwerpers realiseren broedplaats met crowdfunding

Met de cultuurbezuinigingen die onlangs gepresenteerd zijn, zal een groot deel van de culturele sector een nieuwe benadering van creatief ondernemerschap moeten gaan hanteren, vindt Stortplaats van Dromen. Dit ontwerp- en bouwbedrijf van Boudewijn Rijff en Rikkert Paauw zet daarom in op crowdfunding. Met deze strategie en eigen en particuliere investeringen en een lening van de bank zal het pand in fases worden ontwikkeld. Zo willen de ontwerpers onafhankelijk blijven en flexibel in kunnen inspringen op de vraag vanuit de stad.

Crowdfunding is een nieuwe manier van kapitaal verwerven, waarbij iedereen die wil bijdragen aan de totstandkoming van projecten kleine tot grote bedragen kan investeren. Deze strategie werd al langer toegepast in de muziekindustrie, met de bekende website Sellaband.

Om de tweede bouwfase te kunnen bekostigen is er nog een bedrag van 65.000 euro nodig en via crowdfunding hoopt Stortplaats van Dromen dit te realiseren. Investeren in de Vechtclub XL kan al vanaf 10 euro, via internetplatform CrowdAboutNow. Na vier jaar wordt je investering terugbetaald met een rendement van 14%, beweren Rijff en Paauw.


Indeling van de nieuwe Vechtclub XL, met links de presentatieruimte, midden een gecombineerd atelier met kantoor, en rechts apart verhuurde kantoren.

Grotere broedplaats

Vechtclub XL zal worden gevestigd in een 2500 m2 groot bedrijvencomplex in de Utrechtse wijk Transwijk (bij Kanaleneiland). Meer dan een verzameling werkruimtes, wil Vechtclub XL een inspirerende plek zijn met uitgebreide faciliteiten, waar creatieve ondernemers uit verschillende disciplines zich kunnen ontwikkelen en elkaar kunnen ontmoeten. Met kantoren, (geluids-)studio’s, kleine en ruim opgezette werkplaatsen, flexwerkplekken, presentatieruimtes en uiteindelijk ook een restaurant en expositieruimte.

De hoofdingang van Vechtclub XL bevindt zich aan Koningin Wilhelminalaan 4 in het voormalige magazijn van de ‘Onderlinge Pharmaceutische Groothandel’, onderdeel van het voormalige OPG-complex. Dit terrein van ca. 12.000 m2 ligt net buiten het centrum van Utrecht, aan het Merwedekanaal in Transwijk. Het complex is aangekocht door de Gemeente Utrecht en staat inmiddels al drie jaar leeg.

Stortplaats van Dromen zag in het pand een kans: het magazijn is een industrieel pand, gebouwd in de jaren vijftig met een afgerond zaagtanddak en fraaie lichtinval van bovenaf. De totale ruimte die we gaan huren is 4500 m2, bestaande uit het magazijn (2500 m2), bijbehorende parkeerplekken en een aparte bunker (280 m2). Het terrein heeft een gegarandeerde bestemming van tien jaar.

De ontwerpers hebben de specifieke wensen van creatieve ondernemers die interesse tonen in een werkplek in Vechtclub XL, in kaart gebracht en daarop het ontwerp van de plattegrond gebaseerd. Bij het indelen van het pand staan de totstandkoming van een interessante mix van disciplines en de ontmoeting en samenwerking tussen verschillende huurders centraal. Veel licht en glas, verschillende publieke ruimtes en een expositieruimte die als etalage van het pand gaat dienen dragen bij aan een open karakter en uitwisseling met de omgeving.

 
Ontwerperscollectief Stortplaats van Dromen.

Hergebruik

Stortplaats van Dromen bouwt vooral met hergebruikte materialen, zoals deuren en vloeren, en zoekt milieuvriendelijke oplossingen voor warmte- en stroomvoorzieningen. De eerste Vechtclub zag het licht in 2006, toen Boudewijn Rijff en Rikkert Paauw een deel van een voormalig distributiecentrum in Utrecht Overvecht huurden. Ook toen zijn de ruimtes grotendeels gebouwd met hergebruikte materialen uit de regio.

De Vechtclub is op eigen initiatief ontstaan, met minimale financiële ondersteuning vanuit fondsen en gemeente. Dit maakt de Vechtclub onafhankelijk en eigenwijs. Door middel van verhuur worden inkomsten gegenereerd waarvan een deel besteed wordt aan eigen programmering en kleinschalige producties.

 Fightclub 

Reageer op dit artikel