nieuws

Het Dorp kiest voor diversiteit

Geen categorie

Het Dorp in Arnhem verandert de komende jaren van een woonvoorziening voor gehandicapten in een wijk waar mensen met en zonder handicap naast elkaar wonen. Een deel van de huidige bewoners blijft op het terrein wonen, anderen verhuizen naar kleinere voorzieningen in de buurt. Dat meldde Siza, eigenaar van Het Dorp, maandag.

Het Dorp kiest voor diversiteit

 

Het Dorp is sinds 1962 landelijk bekend door de grote inzamelingsactie op televisie met Mies Bouwman. Anno 2011 is de voorziening gedateerd en aan het einde van de levensduur. Het Dorp sluit niet meer aan bij de wensen van mensen met een handicap, aldus Lydia Helwig Nazarowa van Siza. Het plan, is het aantal aangepaste woningen van 300 terug te brengen naar ruim 200. De vrijgekomen ruimte wordt ingenomen door 125 nieuwe huizen voor de reguliere woningmarkt. De bestaande bebouwing zal grotendeels verdwijnen. De afgelopen jaren vertrokken al tientallen bewoners van Het Dorp naar kleinere woonvoorzieningen in de omgeving. In november vertrekt de laatste groep naar een voorziening op een steenworp afstand. Het Dorp wordt een wijk met een open karakter waar mensen met en zonder handicap door elkaar heen wonen. Ook komen er winkel-, sport- en onderwijsvoorzieningen

Voor de plannen is in 2008 de Stuurgroep Project 3 Noord opgericht. Hierin bestuurders van de betrokken organisaties en de wethuders van ruimtelijke ordening en zorg en onderwijs van de gemeente Arnhem. Rob de Redelijkheid leidt het team. Hij is als gebiedsregisseur verantwoordelijk voor het proces en het eindproduct. In het team zit namens iedere deelnemende organisatie een projectleider. Naast een Stuur- en Projectgroep is er een Ontwerpteam dat onder leiding staat van stedebouwkundige Andries Geerse uit Rotterdam. Eddo van der Meulen (Kara Consult) staat voor het planeconomische aspect.

Siza hoopt uiterlijk begin 2013 te kunnen starten met de werkzaamheden.

Reageer op dit artikel