nieuws

Fietstunnel Rijksmuseum Amsterdam opnieuw ter discussie

Geen categorie

De kans is groot dat de gewraakte fietstunnel onder het Rijksmuseum te Amsterdam er wellicht toch niet komt. Dat meldde gisteren NRC_Handelsblad, naar aanleiding van een interview met Rijksmuseum directeur Wim Pijbes in de Volkskrant. Het zou de zoveelste wending zijn in de slapstick die de verbouwing van het Rijksmuseum inmiddels is geworden. De onderdoorgang is immers al jaren lang onderwerp van een verwoede strijd tussen museum en stadsdeel.

Fietstunnel Rijksmuseum Amsterdam opnieuw ter discussie

Het museum zegt de onderdoorgang te willen gaan gebruiken voor culturele activiteiten en wil om deze reden af van rijdend fiets en scooterverkeer. Stadsdeel Zuid is altijd een pertinente voorstander geweest van het handhaven van de onderdoorgang. De eerdere plannen voor de verbouwing van Rijksmuseum die op de plaats van de fietstunnel de hoofdingang projecteerden, sneuvelden hierdoor en moesten worden bijgesteld, weer tot onbegrip van de buitenwereld. Het leidde tot gigantische vertragingen en tot enorme kostenoverschrijdingen.

Inmiddels biedt het stadsdeel door wat het zelf voortschrijdend inzicht noemt ruimte voor discussie. Zo wil het stadsdeelbestuur zich buigen over de mogelijke overlast van scooters en brommers. Of het ook echt van de onderdoorgang af wil, is niet helemaal duidelijk. Maar stadsdeelwethouder Blaas verklaarde in NRC-Handelsblad wel, dat het verdwijnen van de tunnel geen taboe meer is. de kans dat na voltooiing van de verbouwing de tunnel weer wordt opengesteld voor fietsers, is zodoende weer wat kleiner.

Reageer op dit artikel