nieuws

Binnenkijken in nieuw interieur Rabobank Nederland

Geen categorie

Samen met Sander Architecten en Rabobank organiseerde de Architect een kijkje in de keuken van de totstandkoming van een bijzonder interieur: dat van het kantoor van de Rabobank Nederland aan de Croeselaan in Utrecht. Dit project toont aan welke rol het ontwerp kan spelen in de culturele veranderingen die een bedrijf wil bewerkstelligen.

Binnenkijken in nieuw interieur Rabobank Nederland

 

Onder de naam CoCreate onthulden opdrachtgever, adviseur, interieurarchitect en deelontwerpers op dinsdagmiddag 21 juni hoe zij samen tot één interieurontwerp kwamen, dat de nieuwe werkstijl van de Rabobank faciliteert.

Nieuwe uitdagingen

De nieuw gebouwde toren die sinds kort het aanzicht van Utrecht bepaalt – naast de Domtoren – is een ontwerp van Kraaijvanger Urbis en op 16 juni officieel geopend. De ruim drieduizend medewerkers van Rabobank Nederland vinden hier een werkomgeving die hen nieuwe uitdagingen stelt. De nieuwe werkstijl Rabo Unplugged, waarin de klant centraal staat en medewerkers maximale vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen, is door de bank samen met adviesbureau Veldhoen + Company tot een eigen kantoorconcept gesmeed.


De nieuwbouw van het kantoor van Rabobank Nederland aan de Utrechtse Croeselaan is een ontwerp van Kraaijvanger Urbis. Foto Bertus de Ruiter 

Sander Architecten vertaalde dit concept naar een transparant en uitnodigend interieurontwerp, met diverse sferen waarin mensen intuïtief hun weg vinden. In de door Ellen Sander gemaakte ordening van het interieur wordt creativiteit aangemoedigd en samenwerking gestimuleerd. Bij het ontwerp greep ze terug op de metafoor van de stad.

Om de diversiteit van een stedelijk landschap te realiseren, zijn aan verschillende externe ontwerpers deelopdrachten uitgegeven, zoals Richard Hutten, NEXT Architects, Emma architecten, Pentagram (GB) en Ineke Hans. Ellen Sander trad hierin op als supervisor, die spelregels opstelde voor de deelontwerpers, zodat er eenheid binnen de verscheidenheid is ontstaan.

 

‘Vogelnestjes’ noemen de medewerkers van de Rabobank de vergaderpaviljoens die Emma architecten ontwierp en zijn gemaakt door Hoogendoorn Interieurbouw.

Foto Merel Pit

Durven loslaten

Voor de ruim honderdvijftig genodigden lichtte Piet van Schijndel, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank Nederland, als eerste zijn visie op het kantoor van de toekomst toe. De keuze voor de werkstijl is ingegeven door de moderne tijd. “Je moet als bedrijf nadenken over hoe je de nieuwe generatie werknemers aan je bind.”
Door het plaats- en tijdonafhankelijk werken krijgt het kantoor een andere functie, stelt Van Schijndel. Volgens hem vormen het doorbreken van bekende structuren en dichterbij de mensen gaan staan, de uitgangspunten om tot een open organisatie te komen. “Het Nieuwe Werken betekent dingen durven loslaten.”

 

De plekken aan de gevel zijn ver verwijderd van de actieve zones rondom de liftkernen en dus geschikt voor werk dat in stilte moet gebeuren. Foto Merel Pit

Ellen Sander vertelde vervolgens over haar ontwerp, waarin ‘flow’ het leidende principe is. “De ‘Rabo Flow’ is gebaseerd op de stad, waarbij circulatie op een natuurlijke manier verloopt. In het kantoor ontstaat zo een doorgaande stroom van activiteit en kan iedereen overal werken.”

The making of

Een kijkje achter de schermen bood de film ‘Co-Create’ van Vincent Steinmetz. De aanwezigen konden zien hoe het interieurontwerp ontstond, aan de hand van beelden die Ellen Sander inspireerden tot het flow-principe, en door de ontwerpers aan het werk te zien, in de weer met maquettes en het testen van de werkmeubels.

 

Volop daglicht valt binnen via de vides, die in clusters van vijf verdiepingen zijn aangebracht. Foto Merel Pit

Daarna lichtten in een kringgesprek onder leiding van Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, Ellen Sander, de deelontwerpers en Vincent Lokin van Rabobank Nederland de deelontwerpen toe. Zo maakte Richard Hutten een futuristische espressobar, richtte NEXT Architects een ‘Bakkerij’ in, geïnspireerd op een Japanse tuin, en zette Emma architecten sierlijke houten constructies neer die dienen als vergaderpaviljoens. William Russell van het Britse bureau Pentagram ontwierp de Kunstzone, aan de linkerzijde van de plint.

Diversiteit binnen een eenheid

Deze autonome elementen zijn binnen bepaalde regels gerealiseerd, waardoor ze een sterk geheel vormen, en tegelijkertijd spannende en gevarieerde belevenissen bieden.

In de diverse korte rondleidingen konden de aanwezigen dit zelf ervaren. Opdrachtgever Piet van Schijndel sloot de middag tevreden af: “We kregen het voor elkaar functionaliteit in dit interieur voorop te stellen en toch is het een kunstwerk geworden.”

 

Entree van het kantoor van Rabobank Nederland. Het groene volume is de Espressobar, een deelontwerp van Richard Hutten, dat een ankerpunt is op het Plein. Foto Merel Pit

Reageer op dit artikel