nieuws

Winnaars Meest Vitale Stad van Nederland

Geen categorie

Utrecht en Amsterdam hebben respectievelijk de vakprijs en de publieksprijs voor de Meest Vitale Stad van Nederland gewonnen. Voor de vakprijs eindigden ‘s-Hertogenbosch en Deventer respectievelijk op de tweede en derde plaats. Bij de publieksprijs werd Utrecht tweede en Groningen derde.

Winnaars Meest Vitale Stad van Nederland

 

 

 

Het vakblad Vitale Stad is aan de hand van negen criteria het afgelopen jaar op zoek gegaan naar de Meest Vitale Stad van Nederland. Deze negen criteria, cultuur, toegankelijkheid, diversiteit, veiligheid, adaptiviteit, schoonheid, DNA, klimaatneutraal en economie, is door studenten Ruimtelijke Ordening en Planologie van Saxion Hogescholen vervolgens getoetst. De mening van de redactieraad van Vitale Stad diende als 10e criterium, wat uiteindelijk de doorslag in deze verkiezing gaf.

 Amsterdam wint publieksprijs Vitale Stad Amsterdam is de winnaar van de publieksprijs

De winnaar Utrecht scoorde goed op economie en diversiteit. Nummer 2 Den Bosch op toegankelijkheid en adaptiviteit en nummer 3 Deventer op DNA en Veiligheid.

Naast de verkiezing aan de hand van de criteria is er ook aan ruim 4.000 inwoners van Nederland gevraagd wat volgens hen de fijnste stad is om in te wonen, te werken en te recreëren. In de is enquête gekeken naar zaken als wonen bereikbaarheid, veiligheid kwaliteit, economie vrije tijd en sociaal creatief.

Opvallende uitslagen hierbij zijn dat een autovrije binnenstad geen prioriteit heeft, en veiligheid (verkeersveiligheid en sociale veiligheid) des te meer. Een derde van de geënquêteerden vindt het bovendien belangrijk dat de stad multicultureel is. En dat er voldoende werkgelegenheid is.

 

Reageer op dit artikel