nieuws

Strand in zicht

Geen categorie

Drie strandopgangen van het nieuwe recreatiestrand op Maasvlakte 2 krijgen een trap die ontworpen is door Jan Konings. De kunstenaar bedacht een 9 meter brede zandkleurige betonnen trap die meerdere functies heeft en goed aansluit op de duinen.

Strand in zicht

 

 

 

 

De trappen van Konings hebben naast elkaar treden van 20, 40 en 80 cm. Dat maakt dat ze behalve om de duinen over te steken ook goed bruikbaar zijn als zitelement. De 9 meter brede trap wordt uitgevoerd in een zandkleurig soort beton dat goed harmonieert met de duinen en het parkeerterrein. Bovenop de duinen komt een eveneens 9 meter brede loper naar het strand. Daar komt een smallere trap naar beneden. De strandopgangen moeten in het voorjaar van 2012 gereed zijn. Dan gaat volgens planning het recreatiestrand open voor bezoekers.

Jan Konings Strandopganve Maasvlakte 2 

‘Strand in zicht’ is geselecteerd uit vier ontwerpen die door verschillende kunstenaars zijn gemaakt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van een functioneel kunstwerk dat het publiek uitnodigt tot interactie, de weidsheid van het gebied en de hightech uitstraling van de omgeving versterkt en bovenal een bezoek aan het strand intensifieert.

Het Havenbedrijf en SKOR organiseren rond de aanleg van Maasvlakte 2 een kunstprogramma (Portscapes 2) waarin rondom verschillende thema’s kunstenaars gevraagd worden voorstellen voor kunstwerken te doen. Deze thema’s zijn deels gekoppeld aan onderwerpen die nauw verbonden zijn met de totstandkoming in 2013 van Maasvlakte 2: Milieu effecten, Ecologie, Dromen, Vergankelijkheid en Verbeelding.

 Konings Strandopgang Maasvlakte 3

Jan Konings liet zich inspireren door onder meer de Egyptische piramides waarvan de onderste rijen stenen vaak door toeristen beklommen worden.

In Futureland, het informatiecentrum van de Maasvlakte, is van 23 april t/m 22 juni 2011 een kleine tentoonstelling te zien, getiteld Strand in Zicht van 2011 waarin Jan Konings’ ontwerp gepresenteerd wordt aan de hand van maquettes, schetsen en animaties.

 

Reageer op dit artikel