nieuws

Schultz start bouw Haagse ov-terminal

Geen categorie

Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur) en de Haagse wethouder Marnix Norder (ruimtelijke ordening) hebben maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe Haagse ov-terminal. Architectenbureau Benthem Crouwel tekende voor het ontwerp.

Schultz start bouw Haagse ov-terminal

 

 

Den Haag Nieuw Centraal moet voor 2015 een plek worden waar alle openbaarvervoersstromen die Den Haag met de rest van de regio verbinden, samenkomen. Met de bouw van de nieuwe terminal is een bedrag van 170 miljoen euro gemoeid. Het grootste deel van deze kosten wordt opgebracht door het ministerie.

Benthem Den Haag CS 

Het oude Den Haag Centraal moet de komende drie jaar plaats maken voor een “nieuw Haags icoon’’, aldus Schultz van Haegen. Wethouder Norder sprak van een “moderne toegangspoort tot Den Haag”. Op dit moment verwerkt Den Haag CS 160.000 reizigers per dag. De ambitie is dit aantal vanaf 2015, als de nieuwe ov-terminal operationeel is, te verdubbelen. Niet alleen het gebouw gaat volledig op de schop, ook de omgeving rond het station krijgt van architectenbureau Benthem Crouwel een grootschalige make-over.

Den Haag CS Benthem Crouwel 

De verbouwing vindt plaats in drie fasen. Eerst worden de vloeren van het complex gerenoveerd en de oude gevels gesloopt. Daarna gaat het dak eraf en komen er nieuwe gevels. Tot slot moeten de nieuwe perrons voor trein, bus, tram en Randstadrail worden gerealiseerd. Reizigers kunnen via een applicatie voor hun smartphone tijdens de verbouwing zien hoe het nieuwe station eruit moet gaan zien.

De applicatie maakt gebruik van de bekende gratis Layar app welke is te downloaden voor de Iphone, Android en Nokia. Met behulp van GPS en het kompas bepaald de applicatie de positie en de kijkrichting en past hierop de 3D aan. De applicatie is gemaakt door Studio i2 uit Delft.

 

Reageer op dit artikel