nieuws

Richard Sennett spreker Premselalezing

Geen categorie

De vooraanstaande Amerikaanse socioloog Richard Sennett zal op zondag 26 juni de Premsela Lezing houden in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Sennett zal zijn visie op design, die hij onder andere uiteenzette in zijn laatste boek The Craftsman, delen met het publiek.

Richard Sennett spreker Premselalezing

In zijn boek The Craftsman uit 2008 onderzoekt Sennett het maken van dingen en stelt hij vast dat de ambachtelijke traditie een nog altijd levensvatbare benadering van gereedschappen, materialen en werk biedt. Ook andere boeken van zijn hand zijn relevant voor het denken over design en voorwerpen. Zo gaat The Conscience of the Eye over de manier waarop de behoefte aan onderdak en de angst voor het vreemde vorm gegeven hebben aan architectuur, technologie en kunst.

Richtinggevende boeken

Sennett, die doceert aan de New York University en de London School of Economics, werd in 2010 bekroond met de Spinozalens. De jury prees zijn “vermogen om hedendaagse thema’s zoals de individualisering, het gebrek aan oriëntatie en de machteloosheid van de moderne mens te vertalen in toegankelijke, richtinggevende boeken. Zijn boeken overbruggen daarmee de kloof tussen wetenschappelijk denken en feitelijke toepasbaarheid.”

Over de lezing

Premsela nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Op die manier wil Premsela een bijzondere, waardevolle bijdrage leveren aan het discours. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling en Nancy Etcoff.

Bron: Premsela.org

Reageer op dit artikel