nieuws

Next Step beton: nul CO2

Geen categorie

In het woonproject Velmolen Buiten in Uden wordt voor het eerst in Nederland nul-CO2-beton gebruikt. Het beton is geheel en al gemaakt van gerecycleerde grondstoffen, zoals gegranuleerde hoogovenslakken en Rebea Stone (gerecycleerde spoorballast).

Next Step beton: nul CO2

Ook het productieproces is duurzaam. De groene centrale van leverancier Van Nieuwpoort Groep draait op wind- en waterenergie en het voor de productie benodigde water wordt hergebruikt. De rest van de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd volgens een overeenkomst met de Climate Neutral Group.

 

Velmolen Buiten behelst de bouw van 67 energiezuinige woningen. Naast energiezuinigheid staat CO2 -reductie centraal. Het zogenaamde Next Step Beton wordt onder andere gebruikt voor de funderingen, de begane grondvloeren en de druklagen op de vloeren van de verdiepingen en het dak. Naast nul-CO2-beton wordt gebruik gemaakt van warmtepompen, en passieve en actieve zonne-energie. De woningen krijgen een EPC van tussen de 0,43 en 0,46. De bouw is net gestart en de oplevering volgt begin 2012.

Velmolen Buiten is door het ministerie van VROM benoemd tot een van de dertien ‘Excellente Gebieden’: voorbeeldprojecten voor Nederland ten aanzien van duurzaam bouwen. Het is het eerste Excellente Gebied dat in uitvoering is gegaan.

Reageer op dit artikel