nieuws

Lacaton & Vassal winnen Daylight Award

Geen categorie

De Franse architecten Lacaton & Vassal hebben de Daylight and Building Component Award gewonnen. De prijs, die jaarlijks door de VELUX en VILLUM Foundations wordt uitgereikt, bestaat uit een subsidie van 100.000 euro. Voor Lacaton & Vassal is de prijs een erkenning voor de jarenlange toewijding aan daglicht in hun werk.

Lacaton & Vassal winnen Daylight Award

 

 

Anne Lacaton (55) en Jean-Philippe Vassal (57) zijn de eigenaars van Lacaton & Vassal, een architectenbureau dat ze samen in 1987 hebben opgericht. De ontwerpers zien de prijs als erkenning voor de jarenlange toewijding aan daglicht in hun werk. In hun ontwerpen zijn de kwaliteit van daglicht, het energieverbruik en de low budget economie in een humanistische en esthetisch overtuigende wijze in balans, aldus de jury.

Nieuwe manieren

Lacaton en Vassal worden vooral geïnspireerd door gebouwen met grote open ruimtes zoals hangars, magazijnen, grote broeikassen en supermarkten. Binnen deze structuren hebben zij nieuwe manieren gevonden om standaard bouwsystemen te gebruiken om de oude gebouwen te transformeren. Door meer licht in de gebouwen te brengen, zoveel mogelijk muren te verwijderen, een betere akoestiek te creëren en glas te gebruiken als extra gevel, zijn ze erin geslaagd zowel particuliere als grote openbare projecten een tweede leven te geven.

Sociale huisvestigingsprojecten

De twee architecten hebben ook gewerkt aan een aantal sociale huisvestigingsprojecten in Frankrijk. Lacaton & Vassal hebben deze projecten aangepakt met als uitgangspunt dat 90 procent van de benodigde (bouw)materialen al op de locatie beschikbaar moest zijn. De sloop van oudere sociale wooncomplexen is in hun ogen geen milieuvriendelijke optie, ongeacht hoe groen de vervangende nieuwbouw kan worden. 

Lacaton & Vassal hebben eerder in de Architect gestaan met de . 

Reageer op dit artikel