nieuws

School zonder lokalen door Ector Hoogstad

Geen categorie

De nieuwbouw van UniC in Utrecht is gisteren geopend. Deze school biedt ‘eigenzinnig’ onderwijs voor HAVO en VWO. Het is een van de eerste scholen die geen klaslokalen kent.

School zonder lokalen door Ector Hoogstad

UniC werkt met teamteaching in plaats van vaste docenten voor vaste lessen. Er is geen schoolbel, leerlingen kunnen hun eigen pauzes bepalen en werken in hun eigen tempo en op hun eigen manier aan de leerstof. Voor en met UniC ontwierp Ector Hoogstad Architecten een gebouw met open en gesloten leerlandschappen, huiskamers en loungeplekken.

Intensieve ontwerpworkshops

Het ontwerp is het resultaat van een ‘Charrette’: intensieve ontwerpworkshops waarin leerlingen, docenten en opdrachtgever samen met de architect gedurende het ontwerp deel aan hebben genomen. Bij aanvang van de opdracht heeft Ector Hoogstad twee weken intern bij UniC aan het ontwerp gewerkt om letterlijk in de huid van de leerlingen en docenten te kruipen.

 

De nieuwbouw, gelegen op een prominente straathoek in de wijk Transwijk, valt op door een brede, uitnodigende trap, die leidt naar de verhoogde begane grondvloer. Hier bevinden zich de multifunctionele aula met mogelijkheden voor toneel, muziek en het ‘natuurjuweel’ met state-of-the-art laboratorium inrichting.

  

Op de verdiepingen bevinden zich vrije leerdomeinen en variabele leerplekken van de midden-, onder- en bovenbouw. Ruime mogelijkheden om in groepsverband of individueel te leren zijn op iedere verdieping aanwezig.

  

Onderling zijn de verdiepingen met elkaar verbonden door grote vides, waardoor vanuit de aula een zichtlijn ontstaat naar alle bovengelegen etages.Dakopeningen dragen er toe bij dat daglicht diep doordringt in het gebouw en het overal aangenaam werken is. Onder het gebouw bevindt zich een halfverdiepte kelder met fietsparkeren en technische installaties.

  

Frisse School

Het project voldoet aan de specificatie van Frisse Scholen klasse B. Belangrijk hiervoor zijn de extra luchtverversing en CO2 meters in de lokalen, te openen ramen en vloerverwarming en -koeling aangesloten op een VBWW systeem (verticale bodemwarmtewisselaar). In de toekomst biedt de westgevel een groene aanblik als de daarvoor aangebrachte spankabels geheel zijn begroeid.

 

Reageer op dit artikel