nieuws

Politieacademie Apeldoorn twee maal in de prijzen

Geen categorie

De Politieacademie in Apeldoorn, een ontwerp van Atelier Pro en Studio Leon Thier is vorige week tweemaal bekroond met een prijs, de jaarlijkse Architectuurprijs Apeldoorn en de Publieksprijs van dagblad De Stentor.

Politieacademie Apeldoorn twee maal in de prijzen

 

 

 

 

Uit het juryrapport: “Om het omliggende landschap intact te houden, is de nieuwbouw zoveel mogelijk binnen de bestaande bebouwing gerealiseerd. Daarbij is de belangrijkste ingreep de glazen overkapping van de oorspronkelijke binnentuin. Met de uitgesproken dakvorm voegt de architect hier zelfbewust een nieuwe laag aan het bestaande gebouw toe. Het atrium dat daarmee is ontstaan is een monumentale lichte ruimte geworden waarin staf, studenten en activiteiten elkaar op vanzelfsprekende wijze ontmoeten.

 Politieacademie wint Architectuurprijs ApeldoornHet ontwerp van de Politieacademie werd gemaakt door Atelier Pro, projectarchitecten Leon Thier en Hans Kalkhoven (nu Studio Leon Thier) mmv Wessel Reinders, Martijn de Visser en Elisabeth Tukker (Interieur).

Ook de aanpak van de oude gebouwdelen dwingt bij de jury veel bewondering af. “Het oude gebouw is zoveel mogelijk teruggerestaureerd en de oorspronkelijke materialen en opvallende kleuren bepalen weer het beeld. De ruimtelijke ingrepen om het gebouw geschikt maken voor hedendaagse les‐ en leermethodes respecteren de oude structuur en uitstraling van het gebouw. Bovendien zijn bijzondere ruimtes op vindingrijke wijze ingericht voor nieuwe functies, een voorbeeld is de monumentale kapel waarin tegenwoordig het restaurant is gevestigd”

De jury heeft niet alleen bewondering voor de constante kwaliteit van het werk van de ontwerpers Atelier Pro en Leon Thier maar ook voor de inspanningen van het compacte bouwbegeleidingsteam dat dit tien jaar durende project trouw heeft begeleid. Nog meer bewondert de jury echter de keuze die is gemaakt om de ingewikkelde renovatie en uitbreiding van dit oude gebouw ter hand te nemen en niet te kiezen voor nieuwbouw.

De Architectuurprijs Apeldoorn is een jaarlijkse prijs voor architectonische en stedebouwkundige projecten, kunstwerken en inrichting van de openbare ruimte. Dit jaar stond de rol van de opdrachtgever, in relatie met zijn architectuur centraal.

 

Reageer op dit artikel