nieuws

Industrieel Bouwen Pitch op de Bouwbeurs

Geen categorie

Na de architectensessie van gisteren vond er geheel in lijn met het onderwerp een Industrieel Bouwen Pitch plaats. Drie architecten toonden hun ontwerp aan een groot publiek. De panelleden van de sessie namen plaats in de jury. Bijna unaniem werd als winnaar het ontwerp voor de uitschuifbare starterswoning van Bouwkunde student Lieke Robben gekozen! Bekijk het filmpje om een impressie te krijgen van hoe de pitch verliep.

Industrieel Bouwen Pitch op de Bouwbeurs

 

Wim Kloosterboer, MADE architecten, beet de spits af en presenteerde het ontwerp voor De Korf. De Korf is een ontwerp van Klaas Kloosterboer, uitgewerkt in samenwerking met zijn broer Wim. Het is niet alleen bij een ontwerp gebleven, want hehuis wordt gebouwd als onderdeel van De Eenvoud. Dit is een wijk in Almere waar de twaalf prijswinnende ontwerpen worden gerealiseerd. Het ontwerp kenmerkt zich door de korfachtige vorm, waardoor er een grote en hoge leefruimte is ontstaan met een bijzonder lichtspel.

Jurycommentaar

Paul van Pelt, mede-eigenaar De Twee Snoeken, prijst het feit dat Kloosterboer vrij heeft gedacht en niet het systeem als uitgangspunt heeft genomen. Pas later toen er werd nagedacht over de uitvoering, is industrieel bouwen een rol gaan spelen. Rick Wessels, directeur biq stadsontwerp, heeft bij het ontwerp meteen associaties met de Paalwoningen van Piet Blom, maar vindt het desalniettemin een leuk ontwerp.

Impressie van het ontwerp voor De Korf dat is uitgewerkt door MADE architecten.  

Live small, think big

Daarna was Lieke Robben, derdejaars student aan de TU Eindhoven, aan de beurt. Haar ontwerp is tot stand gekomen onder het motto ”Live small, think big”. Het betreft een lange diepe woning met schuivende kastenwanden en een eveneens uitschuifbare pui. Omdat je “maar op een plaats tegelijk kunt zijn”, worden veel ruimtes in een ‘gewoon’ huis vaak niet tegelijkertijd gebruikt. Robben heeft van dit gegeven gebruik gemaakt, doordat je de kamer waarin je verblijft eenvoudig kunt maximaliseren. Hierdoor bedraagt het cumulatieve oppervlak van alle gemaximaliseerde kamers 165m2.

Jurycommentaar

Na de pitch is de algemene stemming bij de juryleden positief. Guus Verduijn, directeur Commercie bij Woonzorg Nederland, moest meteen aan Rietveld denken. Hij is erg gecharmeerd van het ontwerp en raadt Robben aan ermee naar IKEA te gaan. Ook Wessels vindt het een briljant idee. Koos Kok, architect directeur van MASSA bureau voor architectuur, plaatst één kleine kanttekening. HIj vraagt zich af hoe de ruimtes tussen de kasten daglicht krijgen. 
De verschillende plattegrondconfiguraties die mogelijk zijn in de uitschuifbare starterswoning van Lieke Robben.

 
Meerdere starterswoningen worden gestapeld tot één object.

Prefab starterswoning

Last but not least, was de beurt naar Ruben Bartelink, derdejaars student aan de TU Eindhoven.  Zijn ontwerp betreft een compleet flexibel prefab-bouwsysteem met geoptimaliseerde beton modules en prefab gevelpanelen. Omdat de woningen tegen een geluidswal van een snelweg zijn geplaatst, minimaliseert hij de kosten voor de grond.

Jurycommentaar

De jury vindt dit ontwerp iets minder vernieuwend dan de andere twee, maar is desalniettemin positief. Van Pelt vindt het erg positief dat Bartelink met standaardelementen toch een gevarieerd gevelbeeld heeft weten te maken. Douwe Kiestra, algemeen directeur bij Pranger-Rosier, prijst het feit dat het ontwerp van a tot z industrieel is uitgedacht. Wessels vindt vooral de integrale aanpak erg interessant en vindt het feit dat de woning kan meegroeien met de gezinssituatie van de bewoner innovatief.


Impressie van een reeks van geprefabriceerde starterswoningen, ontworpen door Ruben Bartelink.

Uitslag

Na de drie presentaties wees elk jurylid zijn favoriet aan. Met vier van de vijf stemmen won Robben met grote voorsprong. Haar project zal binnenkort in de Architect worden gepubliceerd en daarnaast ontvangt ze een jaar lang gratis het tijdschrift. Gefeliciteerd!

Verslag: Merel Pit

Reageer op dit artikel