nieuws

Duurzaam districtskantoor Rijkswaterstaat Assen

Geen categorie

In Assen is de eerste paal geslagen van het nieuwe kantoor voor het wegendistrict Groningen-Drenthe van Rijkswaterstaat. Het gaat om een duurzaam kantoorgebouw aan de A28 dat 24H>Architecture heeft ontworpen met ABT, EWG Techniek en DGMR.

Duurzaam districtskantoor Rijkswaterstaat Assen

Het gebouw wordt grotendeels uit hout vervaardigd. Zo wordt de hoofddraagconstructie gemaakt uit gelamineerde houten spanten en de gevels, vloeren, dragende wanden en het dak van geprefabriceerde houten elementen.

 

In verband met de geluidsbelasting van de weg wordt de gevel aan deze zijde opgebouwd uit geprefabriceerde betonnen dragende geveldelen met een toevoeging van gerecycleerd asfalt. Het dak zal aan de ene kant worden bekleed met zonnepanelen en aan de andere met sedum. Aan de sedumkant is een dakterras voorzien. De geïntegreerde installatie is flexibel en energiezuinig. Het gebouw krijgt naar verwachting de kwalificaties BREEAM Excellent en GreenCalc+ A (MIG 234).

Het ontwerp is tot stand gekomen na intensief overleg met de opdrachtgever, de Rijksgebouwendienst, en met de gebruikers. Eén van de uitgangspunten was het naar voren brengen van het publieksgerichte karakter en de daarbijbehorende transparantie, zichtbaarheid en herkenbaarheid. Samenwerking en ontmoeting tussen de afdelingen onderling en met het publiek staan centraal in het gebouw. Het districtskantoor wordt gebouwd door Friso Bouwgroep en wordt opgeleverd in februari 2011.

Reageer op dit artikel