nieuws

De tiende keer, verslag prijsuitreiking LAi 2010

Geen categorie

Het prachtige interieur van Gebouw de Bazel in Amsterdam vormde het decor van de drukbezochte prijsuitreiking van de Lensvelt de Architect interieurprijs. Een avond met een feestelijk tintje, want het was de tiende maal dat de prijs werd uitgereikt.

De tiende keer, verslag prijsuitreiking LAi 2010

 

 

 

 

Na een welkomstwoord van uitgeefmanager Nina Naninni, leidde hoofdredacteur Harm Tilman de avond in met een persoonlijke noot. Hij vroeg zich af of zijn moeder in het verpleeghuis niet een betere plek verdiende met ruimte voor herinneringen en meer contact met de buitenwereld. Design Mindfulness, het thema van de avond, is volgens Tilman iets waar juist in deze tijd behoefte aan is.

Peter Ippolito tijdens LAi 2010 

Peter Ippolito street ernaar ruimtes maken “that matter to people”.

De spreker van de avond, Peter Ippolito van het Duitse bureau Ippolito Fleitz, ging verder op dit thema in. Hij bepleitte een multidisciplinaire benadering op verschillende schaalniveaus – van stoel tot stad vaak inclusief branding. Zijn bureau werkt graag aan steeds nieuwe opgaven: “We are very keen not to specialize.” Het belangrijkste uitgangspunt is voor Ippolito het creëren van ruimtes die relevant zijn voor mensen. Om dit te illustreren toonde hij vijf projecten, van een klein restaurant in zijn eigen straat tot een megalomaan paleis in Oezbekistan waarvan het interieur binnen vijf maanden ontworpen en gerealiseerd werd. Alle projecten kennen een weelderige rijkdom aan materialen en decoraties.

Jury LAi 2010

De jury van de Thonet Mart Stamprijs, v.l.n.r. Carlijn Kriekaard (bearandbunny), Wieki Somers (Studio Wieki Somers) en Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot).

De Thonet Mart Stamprijs werd voor de vierde maal uitgereikt, maar kende dit jaar een andere opzet dan voorgaande edities. De jury bestaande uit Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot), Wieki Somers (Studio Wieki Somers), Carlijn Kriekaard (bearandbunny) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury), selecteerde uit 23 inzendingen de 4 beste ontwerpen. Die ontwerpers werden daarna gecoacht door de jury om hun schaalmodellen uit te werken tot prototypen.

Tiddo de Ruiter wint TMS 2010 

Winnaar Tiddo de Ruiter geeft uitleg over zijn Spanstoel.

Achtereenvolgens werden de Slede stoel van Dirk van Berkel, de Chair Ply X van Marcel Klever, de Spanstoel van Tiddo de Ruiter en de Kniq van Stan Wagter getoond en toegelicht. Daarna bepaalde het publiek via stemkastjes de winnaar. Dat verliep niet geheel vlekkeloos en er moest zelfs een hertelling aan te pas komen, maar daarna kon Tiddo de Ruiter met zekerheid als winnaar worden aangewezen. Philip Thonet reikte hem de award uit en het bijbehorende prijzengeld van € 5000,-.

Uitreiking Tien!

Hoofdredacteur Harm Tilman overhandigt het eerste exemplaar van Tien! aan juryvoorzitter Kees Rijnboutt.

De Architect is al lang niet meer alleen een blad, maar organiseert ook bijeenkomsten en faciliteert ook online een platform voor discussie. Harm Tilman maakte bekend dat de Architect in 2011 op de meubelbeurs in Milaan aanwezig zal zijn en in april in Rotterdam een debat zal organiseren over een toekomst met hybride gebouwen met grote publieke betekenis of juist kleine toevoegingen aan het dagelijks leven. Daarna presenteerde hij ter ere van het tienjarig bestaan van de LAi-prijs het boek Tien!, met een overzicht van de winnaars van de afgelopen jaren. Tilman denkt dat de prijs heeft bijgedragen aan de betekenis van het vak van interieurarchitectuur. Iets wat juryvoorzitter Kees Rijnboutt beaamt. Hij heeft de interieurarchitectuur zien veranderen tot een zelfstandige discipline en feliciteert de organisatie met een “prijs die niet meer weg te denken is uit architectuurland.”

 Concrete wint LAi2010

concrete architectural associates viert hun overwinning van de LAi-prijs 2010.

Samen met zijn medejuryleden Hans Maréchal (M=R interieurarchitecten), Ira Koers (Bureau Ira Koers), Christoph Grafe (TU Delft), Fokke Rakers (projectbureau VUmc) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury) selecteerde Rijnboutt uit 76 projecten de 6 nominaties, waarvan 3 uit Nederland en 3 uit Vlaanderen. De juryvoorzitter sprak van het vergelijken van “een pianotrio met een symphonie” om de moeilijkheid van de jurering toe te lichten. De jury was gefascineerd door het goede opdrachtgeverschap van Umicore ontworpen door Conix Architects, was ontroerd door het woningproject van BULK architecten, waardeerde bij het Japanse winkeltje van NEZU AYMO architects het onderzoek naar de specifieke materialen en de zorgvuldigheid (“je gaat op je tenen lopen”), bewonderde de manier waarop de nieuwe plastiek rijmde met het oude bij de Loketten van het Vlaams parlement door farris.schöning en raadde iedereen aan te gaan kijken in de “wondere wereld” van SPRMRKT STH van Doepel Strijkers Architects. Maar ruimtelijk overtuigd door het grote vakmanschap en de verpletterende indruk die het interieur achterliet, was de jury door het interieur van de Nieuwe Bibliotheek in Almere door concrete architectural associates, de uiteindelijke winnaar van de LAi-prijs. Concrete won daarmee voor de derde keer in de afgelopen 10 jaar. “En dat voor een niet-interieurarchitect,” zoals Rob Wagemans van Concrete daar zelf aan toevoegde. Daarop begaven de 500 aanwezigen zich naar de bar waar de ontstane verwarring snel vergeten was.

 Uitreiking LAi2010

Een deel van de jury van de LAi-prijs 2010 met staand v.l.n.r. Hans Maréchal (M=R interieurarchitecten), Fokke Rakers (projectbureau VUmc), Ira Koers (Bureau Ira Koers), Harm Tilman (de Architect, secretaris jury), Nina Naninni (uitgeefmanager de Architect), Kees Rijnboutt (Rijnboutt BV) en Hans Lensvelt. (Niet op de foto: Christoph Grafe (TU Delft).) Zittend op de voorgrond de winnaars van concrete architectural associates.

 

Reageer op dit artikel