nieuws

Twee winnaars AM NAi Prijs 2010

Geen categorie

Dit jaar heeft de jury besloten de AM NAi Prijs 2010 uit te reiken aan twee architectenbureaus. De winnaars van deze lustrumeditie zijn citizenM van concrete in Amsterdam en Hiphouse van Atelier Kempe Thill in Zwolle. Beide projecten maken op intelligente maar uiteenlopende wijze zeer efficiënt gebruik van de ruimte.

Twee winnaars AM NAi Prijs 2010

 

 

CitizenM van concrete is een hotel met 215 kamers op een plint met 500m2 publieke ruimten. “CitizenM is een vernieuwing van de hoteltypologie. De geprefabriceerde kamerunit vormt de bouwsteen van het hotel. Het concept erachter is affordable luxury. Comfort en duurzaamheid spelen daarbij een grote rol.”

Hiphouse van Atelier Kempe Thill is een sociaal woningbouwproject in Zwolle “is een expliciete en existentiële benaderingswijze van wat architectuur zou moeten zijn: terwijl iedere vorm van opsmuk verdwijnt, blijft de ruimte zijn kwaliteit behouden en is zelfs genereus.”

 HipHouse Atelier Kempe Thill Hiphouse van Atelier Kempe Thill

Publiekswinnaar

Via de website van het NAi heeft het publiek de afgelopen tijd kunnen stemmen op de genomineerde projecten. Parksite van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten, een woonhuis in het centrum van Rotterdam, is met 9477 van de in totaal 22.187 stemmen de winnaar van de AM NAi publieksprijs 2010.

 Parksite Parksite van Doepel Strijkers Architects. Foto Maarten-Laupman

AM NAi Prijs 2010

Deze tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect jonger dan 40 jaar, is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De genomineerde projecten worden opgenomen in de collectie van het NAi.

Jury

Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Nanne de Ru (architect en medeoprichter Powerhouse Company, winnaar AM NAi prijs 2008), Michelle Provoost (architectuurhistorica, medeoprichter Crimson Architectural Historians), Bjarne Mastenbroek (architect en medeoprichter SeARCH, voorzitter BNA), Christian Rapp (architect en oprichter Rapp+Rapp, hoogleraar Urban Cultures TU Eindhoven), Nasrine Seraji (architect en oprichter van Atelier Seraji) en Ole Bouman (directeur NAi).

Reageer op dit artikel