nieuws

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#08: Yona Friedman. Drawings and models 1945-2010

Geen categorie

Iemand schreef vorig jaar dat de radicale avantgarde die in de jaren zestig opkwam, een afgesloten hoofdstuk is. In 1972 zou ze haar eigen failliet hebben onderstreept door op te lossen in conflict en in zichzelfgekeerd debat. Volgens mij is niets minder waar. Veel vertegenwoordigers van deze stroming zijn tot op de dag van vandaag bezig om de mogelijkheden van architectuur voor het realiseren van een betere wereld te verkennen. Een daarvan is Yona Friedman, die ondanks zijn leeftijd, nog steeds geëngageerd werk maakt.

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#08:  Yona Friedman. Drawings and models 1945-2010

Een illustere Franse uitgever (Les Presses du réel/Kamel Mennour) publiceerde een vuistdik boekwerk waarin meer dan 3000 ingescande diabeelden zijn afgedrukt, minimaal voorzien van informatie, niet chronologisch geordend. In de inleiding verwijst Friedman eenieder die op zoek is naar duiding van zijn werk naar een van de 35 boeken die zijn gepubliceerd over hem.

Ik heb me met veel plezier overgegeven aan de beeldenstorm van collages, schetsen, kiekjes en diagrammen, die bij nadere beschouwing altijd meer inhoud hebben dan ze in eerste instantie vrijgeven. Als je, zoals ik, houdt van de opzettelijk eenvoudige tekeningen en modellen die het werk van Friedman kenmerken, kun je hier je hart ophalen.

www.lespressesdureel.com

 

Reageer op dit artikel