nieuws

Subsidie voor Mooi Cruquiushoeve

Geen categorie

Het onderzoek dat door SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), VenhoevenCS architecture+urbanisme en AT Osborne is verricht in het kader van het innovatieprogramma Mooi Nederland, ‘de gezonde wijk’ is beloond met een subsidie.

Subsidie voor Mooi Cruquiushoeve

 

 

 

Het onderzoek bestaat uit de realisatie en beheer van een gezonde en compacte stad of wijk die uitblinkt op het gebied van het delen van voorzieningen en samenhang. Het eindrapport gaat inhoudelijk in op wat collectiviteit en integratie inhoudt, wat de voordelen van zo’n benadering zijn en hoe dit wordt gerealiseerd. Onderzocht worden de ruimtelijke, technische, juridische, economische en sociale haalbaarheid hiervan binnen de context van de huidige markt, waarbij duurzaamheid (toekomstbestendigheid en kwaliteit) van de ontwikkeling een duidelijke rol speelt. Het onderzoek is gedaan aan de hand van een concrete casus, de ontwikkeling van ca. 1000 woningen op het bestaande instellingsterrein Cruquiushoeve van SEIN, gelegen in de gemeente Haarlemmermeer.

Cruquiushoeve

Het masterplan voor de nieuwe Cruquiushoeve van SEIN, VenhoevenCS en AT Osborne.

Omgekeerde integratie

Steeds vaker worden mensen met een handicap gehuisvest in een ‘gewone’ woonbuurt. In geval van omgekeerde integratie worden op een terrein waar al mensen met een handicap wonen ook woningen gerealiseerd voor andere mensen (zonder handicap). De Cruquiushoeve, gelegen aan de rand van de polder vlakbij het bekende stoomgemaal Cruquius is hier een voorbeeld van. De instelling, ooit opgezet als beschermde woonomgeving voor epilepsiepatiënten is door veroudering van de gebouwen vervangen door een moderne en compacte huisvesting. De nieuwe woonomgeving wordt vormgegeven volgens de actuele visie op zorg. De patiënten worden niet meer weggestopt op terreinen buiten de steden, maar wonen gewoon te midden van de samenleving. Daarom komen op het terrein naast aangepaste woningen ook gewone huizen voor mensen die een bijzondere groene woonomgeving zoeken.

Mooi Nederland

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt €6,5 miljoen beschikbaar voor projecten die de ruimtelijke kwaliteit van ons land versterken. In totaal gaat het om 32 projecten die zijn geselecteerd op innovativiteit en zijn bedoeld om burgers, bestuurders en ondernemers te inspireren om Nederland mooier te maken. De projecten krijgen een bijdrage uit het innovatieprogramma Mooi Nederland waarmee het Rijk zorgvuldig ruimtegebruik wil stimuleren. Hiervoor is in totaal € 13 miljoen beschikbaar. Vorig jaar is de eerste helft verdeeld onder overheden en marktpartijen. Dit jaar waren 176 voorstellen ingediend.

Reageer op dit artikel