nieuws

Nog weinig goede leiders voor het nieuwe werken

Geen categorie

Het nieuwe werken krijgt in steeds meer organisaties voet aan de grond, maar het ontbreekt nog aan het soort leiderschap dat er daadwerkelijk een succes van kan maken. Dat blijkt uit een rondetafelgesprek in de special ‘Het Nieuwe Werken in bedrijf’ die gisteren is verschenen.

Nog weinig goede leiders voor het nieuwe werken

 

Volgens de deelnemers hangt het succes van het concept voor 10 procent af van de IT, voor 10 procent van de overige faciliteiten en voor 80 procent van het leiderschap.

“We zijn opgeleid in een cultuur waarin de manager de controle heeft, maar die controle moet hij nu juist los kunnen laten”, zegt Niek van Eijkel, facility manager bij Shell. “Gevolg is dat er chaos op ons afkomt. De uitdaging is om leiding te kunnen geven aan deze dynamiek.”

Knowwhy

Volgens Thijs Edelkoort, senior consultant bij AT Osborne, is er sprake van twee golven. “In de eerste golf ging het om de knowhow. Nu zitten we in de tweede golf – de knowwhy – waarin we mensen het ‘waarom’ moeten kunnen uitleggen.”

Meritocratie

Thomas Mulder, directeur HR van Accenture, wijst op het belang van resultaatgericht werken. “Bedrijven veranderen van een hiërarchie naar een meritocratie en daarin draait het om degene die het resultaat brengt, ongeacht senioriteit. In een meritocratie stuur je de mensen op resultaat en gaan de bonussen naar de mensen die waarde creëren, los van hun hiërarchische positie.”

Integrale aanpak

Architect Erik Veldhoen benadrukt de integraliteitsgedachte. “Ik zie dat alle projecten die niet integraal worden aangepakt maar wel het stempel ‘het nieuwe werken’ meekrijgen, allemaal mislukken. Om dit te voorkomen hebben we leiders nodig, mensen die waarde vertegenwoordigen en op een hoog niveau anderen kunnen boeien en binden.”

Op de website www.hnw-inbedrijf.nl is een digitale versie van het magazine te zien, net als nieuws, tips, rapporten en een overzicht van leveranciers op het gebied van het nieuwe werken. Daarnaast staat er meer informatie over een nieuwe leergang ‘Implementatie van Het Nieuwe Werken’ die in samenwerking met de Erasmus Universiteit wordt ontwikkeld.

Reageer op dit artikel