nieuws

Grondprijzen stijgen het hardst in Amsterdam en Eindhoven

Geen categorie

De grondprijzen stijgen nergens zo hard als in Amsterdam en Eindhoven. Dat blijkt uit de studie `Stad en land` van het Centraal Planbureau (CPB) en Atlas voor Gemeenten. Coen Teulings, directeur van CPB, verklaart dat in Amsterdam per vierkante meter grond 200 keer meer wordt betaald dan in Groningen.

Grondprijzen stijgen het hardst in Amsterdam en Eindhoven

 

 

In het centrum van Amsterdam is de grondprijs 3.600 euro per m2 terwijl op het Groningse platteland soms nog geen 20 euro per m2 betaald hoeft te worden. In de agglomeratie Amsterdam is de gemiddelde grondprijs 700 euro per m2. In Utrecht is het gemiddelde 400 euro en in Arnhem, Tilburg en Leeuwarden schommelt het gemiddelde rond de 200 euro. In Heerlen en Sittard duikt het gemiddelde onder de 100 euro. Dat duidt op een matige ontwikkeling van de economie in die Limburgse regio. Teulings verwacht dat de verschillen tussen de Randstad en de Brabantse stedendriehoek en de rest van Nederland zullen toenemen.

Het CPB bepleit een opheffing van de provincies. In de plaats daarvan komen agglomeraties of stadsgewesten. Nu zijn er te veel gemeenten en zij verminderen elkaars slagkracht. Het CPB oppert daarnaast dat de huidige stadsdeelgemeenten te veel bevoegdheden hebben.

Bron: Binnenlands bestuur

Reageer op dit artikel