nieuws

Amsterdams Scheepvaartmuseum in september open

Geen categorie

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opent in september 2011 weer zijn deuren voor het publiek na een ingrijpende verbouwing. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

Amsterdams Scheepvaartmuseum in september open

 

 

 

 

Volgens eerdere plannen had het museum in 2009 al open moeten gaan, maar door onder meer het aanvragen van de benodigde vergunningen was er vertraging ontstaan. Dit voorjaar wordt de renovatie afgerond, waarna een begin kan worden gemaakt met de herinrichting.

Nieuwe gevel

De buitengevel van het Scheepvaartmuseum was oorspronkelijk opgetrokken uit schoon metselwerk. In het midden van de 19e eeuw zijn de gevels gepleisterd met Portland-cement, dat leek op natuursteen. Het Scheepvaartmuseum is de enige locatie in Nederland waar dit materiaal nog onbehandeld zichtbaar aanwezig is.
Om recht te doen aan dit pleisterwerk uit de 19e eeuw koos DOK architecten voor een bijna transparante dekking met een licht grijs gele kleur. Dit wekt de indruk dat de gevel net gepleisterd is. Door de gevel niet egaal af te werken zijn de tekenen des tijds niet verdoezeld en is de gevel als het ware in zijn historische context teruggebracht.

Architect Liesbeth van der Pol zegt: “Door middel van de renovatie willen we de gevel opnieuw laten zien en tot leven wekken. Daarom is gekozen voor deze kleur die relatief weinig pigment heeft, waardoor ook oude reparaties en sporen op de gevel zichtbaar blijven.”

Oorsprong

Het Scheepvaartmuseum heeft een van de grootste maritieme collecties ter wereld. Sinds 2007 is het gesloten voor publiek. Het gebouw wordt volledig gerenoveerd en zoveel mogelijk weer teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Daniel Stalpaert uit 1655. Ook het VOC-schip Amsterdam keert dan terug naar de steiger bij het museum.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel