nieuws

Willem van Oranje voorkomt verkoop Malieveld

Geen categorie

De verkoop van het Malieveld in Den Haag is onmogelijk. In een besluit uit 1576, ondertekend door prins Willem van Oranje, staat dat de staat het stuk grond ‘tot geenen tijden zal mogen vercoepen’, oftewel dat het nooit mag worden verkocht.

Willem van Oranje voorkomt verkoop Malieveld

 

 

 

 

Vrijdag bleek dat het Malieveld een van de stukken grond is die Staatsbosbeheer mogelijk moet verkopen, als gevolg van bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Onmogelijk, zegt de gemeente Den Haag, die het besluit van Willem van Oranje ‘maar weer eens heeft afgestoft’, zoals wethouder Sander Dekker (VVD) het op Twitter formuleert.

In de zestiende eeuw wilde de staat het Malieveld en het aangrenzende Haagse Bos ook al eens verkopen, toen om de oorlog tegen Spanje te kunnen blijven betalen. Willem van Oranje stak daar een stokje voor door zijn handtekening te zetten onder de zogeheten ‘Acte van Redemptie’. Daarin staat dat de grond niet mag worden verkocht en dat er geen boom mag worden gekapt. Het besluit is nooit ingetrokken.

Reageer op dit artikel