nieuws

Vogelaarheffing niet terecht; Aedes tempert vreugde

Geen categorie

De Nederlandse corporaties hebben met intrekking van de Vogelaarheffing slechts een pyrrusoverwinning behaald. Dat zegt brancheorganisatie Aedes in een reactie op de uitspraak van de Utrechtse rechtbank. Die zette vrijdagochtend een streep door de heffing over de jaren 2008 en 2009. Volgens de rechter is de heffing een vorm van ongeoorloofde staatssteun en dus ten onrechte opgelegd.

Vogelaarheffing niet terecht; Aedes tempert vreugde

 

Aedes is tevreden met het vonnis, maar ziet geen reden tot blijdschap. Het kabinet-Rutte heeft een nieuwe heffing in het vooruitzicht gesteld, bedoeld om de huurtoeslag te financieren. Die gaat de woningbouwverenigingen jaarlijks 650 miljoen kosten. “Vergeleken met de dreigende huurtoeslagheffing en het stagnerende woningmarktbeleid is het afschaffen van de Vogelaarheffing echt peanuts”, aldus een woordvoerder van Aedes.

Strijdbijl begraven

Bij Woningstichting Den Helder, een van de procederende corporaties, ging vrijdag wel de vlag uit. “Door de beslissing van de rechtbank krijgen we de reeds betaalde gelden terug”, zegt financieel directeur Peter Kramer. “Dat geld kan veel beter hier in de stad zelf worden besteed.” Kramer, die de mening van honderden corporaties verwoordt, roept partijen op om de strijdbijl te begraven. “Het huidige kabinet heeft de Vogelaarheffing al geschrapt voor de toekomst. Het wordt nu tijd om te stoppen met ruziën. De corporaties willen gewoon weer aan de slag.”

Hoger beroep

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), dat de heffing inde, onderzoeken nog of ze in hoger beroep gaan. De uitspraak heeft nadrukkelijk geen betrekking op de reeds opgelegde heffing over 2010. De rechtbank benadrukt bovendien dat het CFV de heffing over 2009 nog voor goedkeuring kan voorleggen aan de Europese Commissie. De aanpak van achterstandswijken hoeft niet in gevaar te komen, zegt Aedes. “Met de heffing was een bedrag van 75 miljoen per jaar gemoeid. De betrokken corporaties investeerden jaarlijks zo’n 250 miljoen in de wijkaanpak.”

Bron: Cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel