nieuws

Uitslag Houtarchitectuurprijs 2010

Geen categorie

Afgelopen week zijn de Houtprijzen uitgereikt. In de categorie Architectuur koos de jury na rijp beraad vier prijswinnaars. Een winnaar en drie gedeelde tweede prijswinnaars. Winnaar werd een houten berging in Drachten een ontwerp van ir. F.E. (Frank) Terpstra en Ingenieursbureau Boorsma uit Drachten.De Sneker houten bruggen naar een ontwerp van Onix Achterbosch Kunstwerken in Leeuwarden werden gekozen als winnaar van de Innovatieprijs.

Uitslag Houtarchitectuurprijs 2010

 

Gedeelde tweede prijs

De gedeelde tweede prijs ging naar het 4e Gymnasium in Amsterdam door HVDN (Herder en van der Neut architecten) te Amsterdam, De Vondelhof in Den Haag door DAVL Studio te Den Haag en het Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad door DP6 architectuurstudio uit Delft.

 Gymnasium Houtprijs 2010 

4e Gymnasium in Amsterdam door HVDN uit Amsterdam.

 Vondelhof Houtprijs 2010

De Vondelhof in Den Haag door DAVL Studio te Den Haag.

Houten berging

De hoofdvolumes van de houten berging van ir. F.E. (Frank) Terpstra en Ingenieursbureau Boorsma bestaan uit houtskeletbouw wanden, bekleed met horizontale open gevelbekleding van fijnbezaagd western red cedar. De afwijkende gevelvlakken tussen de beide hoofdvolumes bestaan uit verticale western red cedar latten, welke zijn aangebracht tegen translucente kunststof beplating. Het trechterdak is vervaardigd van vurentriplex, dat in vier lagen overlappend is verlijmd tot constructieve dakelementen. Het hemelwater valt uit de western red cedar trechteruitloop en stroomt op zichtbare wijze over het betonnen zitelement weg. Volgens de jury kan de bijzondere rolverdeling tijdens het ontwikkelings- en bouwproces tussen opdrachtgever, ontwerper en constructeur (allen uit hetzelfde bureau) model staan voor misschien wel alle bouwprocessen.

Volkerak Houtprijs 2010

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen in Willemstad door DP6 architectuurstudio uit Delft.

 Snekerbrug Houtinnovatieprijs 2010 

De Sneker houten bruggen door Onix Achterbosch Kunstwerken uit Leeuwarden. 

Houtinnovatieprijs

De Sneker houten bruggen die boven de Ringweg A7 zijn geplaatst, hebben de tweejaarlijkse Houtinnovatieprijs gekregen. De eerste brug, naar een ontwerp van Onix Achterbosch Kunstwerken in Leeuwarden, is in 2008 geplaatst en verbindt de wijken Lemmerweg-Oost en Duinterpen. De tweede werd afgelopen zaterdag van de bouwplaats naast de A7 naar zijn plaats gereden. Straks gaat het verkeer van de wijken Lemmerweg-West en Tinga hierover.

Het werk aan de Sneker ringweg is in 2003 begonnen. Het was een obstakel in de verbinding met Groningen en Amsterdam door de vele verkeerslichten en de beweegbare brug over de Geau, een drukke route voor de pleziervaart. Alle kruisingen zijn ongelijkvloers gemaakt en er is een aquaduct gebouwd. Op zaterdag 11 december zal de voltooiing van de weg gevierd worden.

Reageer op dit artikel