nieuws

Toren met een taille

Geen categorie

De Canton Tower, een project van het Amsterdamse architectenbureau Information Based Architecture, is tot eind november toegankelijk voor publiek. De 600 meter hoge televisie annex uitkijktoren in Guangzhou, China is door het Nederlandse architectenbureau samen met de Nederlandse afdeling van ingenieursbureau Arup gerealiseerd.

Toren met een taille

 

Een ‘taille’ in het midden en een stalen spits van 150 meter bovenop geven de toren een herkenbare vorm. De taille komt tot stand door twee ellipsen, die ten opzichte van elkaar 45 graden zijn verdraaid en onderling door rechte kolommen zijn verbonden. De verdraaiing zorgt voor een ‘insnoereffect’. De stalen kolommen zijn door middel van buisvormige ringen en diagnonalen aan elkaar vastgemaakt.

 IBA Toren China 

IBA Toren 

In de betonnen kern in het hart van de uitwendige staalconstructie zijn de liften, trappen en technische installaties verwerkt. Op verschillende niveaus zijn vloeren die tot aan het staalwerk reiken.

IBA Toren 

IBA Toren 

Volgens de oprichters van Information Based Architecture, Barbara Kuit en echtgenoot Mark Hemel, “zijn de belangrijkste vloeren, waaronder de lobby, de verdiepingen met restaurants en het observatiedek in de top, helemaal klaar”.

IBA Toren 

Op 27 november worden de Asian Games afgesloten en gaat de toren weer tijdelijk dicht om de laatste werkzaamheden uit te voeren.

IBA Toren 

Reageer op dit artikel