nieuws

Tijdelijke passagiersbrug Rotterdam door Tom David Architecten

Geen categorie

Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam vroeg aan Tom David Architecten een tijdelijke passagiersbrug te ontwerpen die aansluit bij de architectuur op de Kop van Zuid. De brug is nodig vanwege de verplaatsing van de aanmeerplaats voor cruiseschepen die moet uitwijken voor de bouw van de ‘Rotterdam’, een ontwerp van OMA.

Tijdelijke passagiersbrug Rotterdam door Tom David Architecten

 

 

Door de verschuiving van 120 meter komt de aanmeerplaats buiten de passagiersterminal te liggen, aan de Kop van de Wilhelminapier. Om de reizigers van de schepen aan wal te brengen koos Tom David Architecten voor een ontwerp dat past bij het rauwe karakter van de Rotterdamse haven. De basis van de brug bestaat uit een beproefde staalconstructie, met poten die refereren aan havenkranen, en een buisvormige schil van transparant zeildoek.

Tijdelijke passagiersbrug Wilhelminapier Rotterdam door Tom Davids Architecten 

“Overdag is de brug een opvallende verschijning, mede door een bijzondere print op het doorschijnende zeildoek. ‘s Avonds krijgt het bouwwerk een heel ander uiterlijk doordat de ringvormige ledverlichting langzaam heen en weer beweegt. Passagiers die Rotterdam binnenkomen, krijgen zo een mooie eerste indruk van de stad,” aldus de architecten.

De brug wordt in de Rotterdamse haven opgebouwd door Birkhoff Staalbouw en begin januari in zijn geheel op een transportbok naar de Wilhelminapier gevaren en op de kade gehesen. Daar monteren bouwvakkers hem binnen enkele uren af.

De plaatsing van de brug staat gepland voor begin januari. De precieze datum wordt half december bekend gemaakt. De brug wordt voor vijf jaar in gebruik genomen, tot De Rotterdam van OMA af is.

Reageer op dit artikel