nieuws

Stadskas wint invulling Haagse Reypoort

Geen categorie

Scheurwater van den Hoven en Schijnen Groep mag invulling geven aan de ruimte boven de Reypoort in Transvaal, Den Haag. Zij wonnen met de ‘Hortus Transvaal’ de door Woningcoporatie Staedion uitgeschreven prijsvraag. De Reypoort is een bijna 100 jaar oude poort die na een slooptraject bewaard is gebleven. Rondom deze poort zijn 51 nieuwbouwwoningen gebouwd.

Stadskas wint invulling Haagse Reypoort

 

De jury, een vertegenwoordiging van de gemeente, bewoners en Staedion, vond vooral de koppeling tussen tuinbouw, educatie en de buurt heel sterk. Scholieren van het lager, voorgezet en beroepsonderwijs kunnen in de kas kennis maken met de herkomst van voedsel en de meer technische en ondernemende kanten van de tuinbouwsector. De stadskas, die ook verse groente aan lokale keukens levert, is tevens een plek om het belang van gezonde voeding uit te dragen. In het weekend kunnen zorginstellingen terecht in de kas, voor een dagbesteding van hun cliënten. Ook is de ‘groene stadskamer’ beschikbaar voor bijeenkomsten.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs was voor Dittmar Bochmann Architecten en PFC² B.V. Zij ontwierpen een vrij indeelbare ruimte, waarin gewoond en gewerkt kan worden. Binnen dit ontwerp zijn diverse invullingen mogelijk. De toekomstige bewoners en/of gebruikers praten, denken en beslissen hier gezamenlijk over, volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

NEXT Architects & HEDEN B.V. verdiende de derde plek met hun plan ‘Heden daar’: een kunstcentrum, atelier en woonruimte, waar professionele kunstenaars de kans krijgen voor en met wijkgenoten kunstprojecten te realiseren.

Realisatie

De ontwikkelprijsvraag was een integrale opdracht waarbij ontwerp, uitvoering en exploitatie gecombineerd moeten worden. Staedion geeft de winnaar vier maanden de tijd om de haalbaarheid van het plan ‘Hortus Transvaal’ aan te tonen. Wanneer het plan niet uitvoerbaar blijkt, krijgt de winnaar van de tweede prijs de kans om zijn plan te realiseren.

Expositie

In de Exporuimte van Staedion (Koningin Julianaplein 2) is een expositie ingericht, waar alle ontwerpen nog tot en met dinsdag 30 november bekeken kunnen worden.

 

Reageer op dit artikel