nieuws

Spectaculaire ‘opvijzeling’ Balengebouw

Geen categorie

In de Enschedese wijk Roombeek wordt een doormidden gezaagd pakhuis op spectaculaire wijze opgevijzeld. Zo wordt de nodige verdiepingshoogte gecreëerd om straks Het Cremermuseum te vestigen. Het spraakmakende ontwerp is van Bjarne Mastenbroek en Rem Koolhaas.

Spectaculaire ‘opvijzeling’ Balengebouw

Het ‘opvijzelen’ is te volgen op de website van fotograaf Joost Guntenaar, die steeds nieuwe foto’s uploadt.

 
Artist impression Cremermuseum

Vijzelen

Om in het oude pakhuis voldoende beschikbare hoogte en ruimte te creëren voor de functies die in het gebouw komen, zal het monumentale pand doormidden worden gezaagd en 2,5 meter worden opgetild. Om te voorkomen dat het pand tijdens het vijzelen uit balans raakt, wordt eerst de watertoren losgekoppeld en 2,5 meter opgehesen. Vervolgens wordt het gebouw zelf in tweeën geknipt. Het bovenste deel van het pand wordt daarna langzaam 2,5 meter de hoogte in geduwd zodat het torentje en het gebouw weer samen komen.

Het Cremermuseum

Het Cremermuseum wordt een ontmoetingsplek waarin de mentaliteit en sociaal-culturele betekenis van oud-Enschedeër Jan Cremer ruimte krijgt; een broedplaats voor jong talent in samenwerking met diverse opleidingsinstituten. Het traditionele museale concept wordt losgelaten ten faveure van een omgeving waar de bezoeker in contact staat met kunst en de kunstenaars. Daarbij is alle ruimte voor actieve betrokkenheid van jongeren en bewoners van de stad.

 
Het Balengebouw

Reageer op dit artikel