nieuws

Overgewaardeerde huizen: Nederland vijfde ter wereld

Geen categorie

Nederland staat op de OESO-lijst van landen met de meest overgewaardeerde huizen ter wereld op de vijfde plaats. Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zijn de huizen in Nederland 48 procent te duur vergeleken met het gezinsinkomen en 39 procent te duur ten opzichte van de huurprijzen.

Overgewaardeerde huizen: Nederland vijfde ter wereld

 

België spant de kroon. Daar zijn de woningen gemiddeld 53 procent te duur vergeleken met het gezinsinkomen en zelfs 63 procent te duur in verhouding met de huurprijzen. De organisatie vergeleek de huidige situatie op de woningmarkt met het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar.

De OESO beweert niet dat huizenmarkt in de duurste landen als een zeepbel uit elkaar zal spatten. Wel sluit de organisatie de mogelijkheid van dalende woningprijzen niet uit. Volgens experts bij de organisatie bestaat het risico dat dalende vastgoedprijzen het vertrouwen van de markt ondermijnen en zo de economische groei en dus ook de activiteit in de bouwsector zullen vertragen. Daardoor kunnen de woningprijzen alsnog een diepere duik nemen. Bovendien dreigen de banken bij lagere woningprijzen met meer slechte kredieten te worden opgezadeld.

Na België hebben volgens de OESO achtereenvolgens Australië , Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië de duurste woningmarkt. Na Nederland op de vijfde plaats volgen nog Spanje, Frankrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Duitsland. Maar in laatst genoemde drie landen zijn de huizen gemiddeld aanzienlijk minder duur dan in de eerste zeven landen op de OESO-ranglijst.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel