nieuws

Ontwerp brandweerkazerne geïnspireerd op ‘seconde’

Geen categorie

Ector Hoogstad Architecten is de ontwerper van de nieuwe brandweerkazerne van Harderwijk. Dit is de uitkomst van de door de BBN adviseurs uitgeschreven selectie. In de selectie werd geen uitgewerkt plan gevraagd, maar de visie van het bureau op de opgave.

Ontwerp brandweerkazerne geïnspireerd op ‘seconde’

 

 

 

Centraal daarin stonden de stedebouwkundige inpassing, architectuur, duurzaamheid en het ontwerpen voor meerdere gebruikers. Behalve de vrijwillige Harderwijker brandweer krijgen ook het Rode Kruis en de regionale brandweer (cluster Veluwe-West en veiligheidsregio Noordoost-Gelderland) het gebouw als thuishaven.

 brandweerkazerne harderwijk ector hoogstad

Het besef dat één seconde letterlijk het verschil kan maken tussen leven en dood, inspireerde Ector Hoogstad Architecten tot het ontwikkelen van een visie waarin de logistiek van het gebouw tot op de vierkante millimeter wordt geoptimaliseerd; iedere seconde is er één. De komende maanden wordt het concept uitgewerkt tot een hyperefficiënte en -effectieve kazerne.

brandweerkazerne harderwijk ector hoogstad 

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt de kazerne op basis van de negen Breeam-duurzaamheidsprincipes. De bouw start naar verwachting in 2011. In 2013 moet de nieuwe brandweerkazerne van Harderwijk klaar zijn.

Reageer op dit artikel