nieuws

Museumpark parkeergarage Rotterdam geopend

Geen categorie

Afgelopen zaterdag is in Rotterdam de Museumpark parkeergarage officieel geopend. Het ontwerp is afkomstig van Architectenbureau Paul de Ruiter. Zowel bezoekers en medewerkers van het Erasmus Medisch Centrum, als bezoekers van de omliggende culturele instellingen kunnen gebruik maken van de garage.

Museumpark parkeergarage Rotterdam geopend

 

 

Met de komst van deze parkeergelegenheid, verdwijnt voor een groot deel het parkeerprobleem waar het ziekenhuis mee kampte. De vrijgekomen ruimte op het terrein van het ziekenhuis, kan gebruikt worden voor de grootschalige verbouwing van het Erasmus Medisch Centrum.

Parkeergarage Rotterdam Paul de Ruiter 

Direct naast het evenemententerrein, parallel aan het Melkkoppad, zijn de glazen voetganger-entrees zichtbaar die zich bovenop de transparante vide-strook bevinden. Deze abstracte volumes geven het park een nieuw elan, met name ook in de avond wanneer de verlichting en videkap duidelijk zichtbaar zijn.

 Parkeergarage Rotterdam Paul de Ruiter

Aan de kant van het Erasmus MC, onder het water door, is een vergelijkbare vide met daglichttoetreding en een uitgang voor de bezoekers van het ziekenhuis. Om het Museumpark zoveel mogelijk in tact te houden, een ontwerp van OMA, heeft Paul de Ruiter gekozen voor een spectaculaire in- en uitrit. Op de kop van de watergang tussen het park en het ziekenhuis rijden de auto’s namelijk onder het water de parkeergarage in.

In de parkeergarage Museumpark staat de mens centraal. De veiligheid en beleving van de parkeergarage zijn belangrijke uitgangspunten geweest voor het ontwerp. Aan beide zijden van de garage bevindt zich een vide van drie verdiepingen met een glazen plafond, deze twee grote vides zorgen voor een ruime daglichtinval.

 Parkeergarare Rotterdam Paul de Ruiter

Om de in- en uitgangen naar de parkeergarage en het ziekenhuis van veraf herkenbaar te maken zijn deze in de vides geplaatst. Door de grote hoeveelheid daglicht zijn de ingangen altijd herkenbaar en vormen ze een punt van oriëntatie. De gekleurde voetpaden, oversteekplaatsen en de aanwezigheid van daglicht maken de routing helder en overzichtelijk. Bovendien zorgen het hoogwaardige materiaalgebruik en het heldere kleurpalet voor een prettige en sociaal veilige ondergrondse ruimtebeleving.

Onder de inrit van de parkeergarage is de grootste ondergrondse waterberging van Nederland met een capaciteit van 10 miljoen liter water gerealiseerd. Deze berging lost voor een groot deel de (toekomstige) wateroverlast in het centrum van Rotterdam op. Als noodoplossing wordt het overtollige water dan naar omliggende singels en sloten afgevoerd, maar dit komt de waterkwaliteit niet ten goede en kan niet altijd voorkomen dat straten en kelders blank komen te staan.

 Parkeergarage Paul de Ruiter 

Het Museumpark is een uitstekende locatie om water te bergen, omdat het waterbassin kan worden aangesloten op het nabijgelegen hoofdriool. Zodra het rioolstelsel dreigt over te lopen, wordt de schuif van de ondergrondse waterberging opengezet. Binnen een half uur loopt het bassin van 60 bij 35 meter met een enorme kracht vol met 10 miljoen liter water. Het rioolstelsel wordt hiermee voor een kwart ontlast. Als de regenbui voorbij is en het rioolstelsel weer ruimte heeft, wordt het bassin leeggepompt. Dit gebeurt binnen 10 uur. Een gedeelte van het water wordt achtergehouden om later het bassin mee schoon te spoelen. De ondergronds geparkeerde auto’s hebben geen last van het water, want de berging is volledig afgesloten van de parkeergarage. (bron: www.schielandendekrimpenerwaard.nl)

 

Reageer op dit artikel