nieuws

Museum Boijmans wint Museumprijs 2010

Geen categorie

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is de winnaar van de Museumprijs 2010. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 100.000 euro. Dit hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, dinsdag bekendgemaakt.

Museum Boijmans wint Museumprijs 2010

 

 

Het Rotterdamse kunstmuseum kreeg met 42,6 procent de meeste stemmen van het publiek. In totaal brachten ruim 33.000 mensen een stem uit op een van de drie genomineerde musea. Naast Museum Boijmans Van Beuningen maakten Museum de Fundatie in Zwolle en het Stedelijk Museum Schiedam kans op de Museumprijs.

Een vakjury selecteerde de drie genomineerde musea. Elk jaar kiest de jury een categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar is gekozen voor de categorie ‘beeldende kunst’. Het publiek kon de afgelopen maanden via internet en sms zijn stem uitbrengen.

Museum de Fundatie belandde op een goede tweede plek met 41,5 procent van de stemmen. Stedelijk Museum Schiedam behaalde bijna 16 procent van de stemmen. Vooral de musea in Rotterdam en Zwolle voerden de afgelopen tijd fanatiek campagne om stemmen te winnen.

Over Museum Boijmans Van Beuningen zei de vakjury dat de instelling “een uitgekiende variatie van presentaties naast elkaar laat zien. Daarnaast weet het museum met innovatieve initiatieven als Boijmans TV ongetwijfeld een nieuw publiek te trekken.” De Rotterdamse kunsttempel, halverwege de negentiende eeuw opgericht, geeft een overzicht van zeven eeuwen beeldende kunst.

De Museumprijs, die bestaat sinds 1990, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De winnaar vorig jaar was het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 

ANP

 

Reageer op dit artikel