nieuws

MESA+ NanoLab.in gebruik

Geen categorie

Prins Willem-Alexander opent vandaag in Enschede het nieuwe MESA+ NanoLab. Ector Hoogstad Architecten maakte het ontwerp voor het gebouw en laat zien welke enorme hoeveelheid techniek er nodig is voor het werken op nanoschaal. Het lab is een van de drie gebouwen die het bureau voor de Universiteit Twente ontwerpt. De universiteit heeft 40 miljoen euro in het NanoLab geïnvesteerd.

MESA+ NanoLab.in gebruik

Het nieuwe laboratorium is een van de grootste in zijn soort ter wereld. Meer dan 500 onderzoekers vinden er hun plek. Het gebouw is 5550 m2 groot, waarvan 1000 m2 voor cleanrooms en 800 m2 voor laboratoria.

 Ector Hoogstad - Nanolab 

Werken op nanoschaal – een miljoenste van een millimeter – stelt extreme eisen aan gebouwcondities. Dat geldt voor temperatuur, stofclassificatie en luchtvochtigheid, maar ook voor trillingen. Een speciaal ontwikkelde trillingsdempende vloer die volledig los is gehouden van de rest van het gebouw heffen deze (bijna) op.

 Ector Hoogstad - Nanolab 

Meer dan de helft van het gebouw wordt in beslag genomen door technische installaties. In plaats van deze te verbergen, toont het ontwerp van Ector Hoogstad ze aan de buitenwereld. Als een opengewerkte machine laat het gebouw zijn hart en bloedvaten zien in de vorm van leidingen, roosters, ‘schoorstenen’ en installaties.

De opvallende rode kleur van het gebouw is een subtiele verwijzing naar wat er binnen gebeurt. Het rood is opgebouwd uit zes verschillende kleurschakeringen en is speciaal voor het laboratorium gemaakt.

 Ector Hoogstad - Nanolab 

De drie transparante bruggen die het lab verbinden met de omliggende gebouwen van het Onderwijs- en Onderzoekscentrum verbeelden het interactieve netwerkkarakter van de universiteit. Ook versterken ze de band met de omgeving.

Hoogstad - NanolabGebouw Carré (rechts) en daaraan links verbonden het Nanolab.

Ector Hoogstad Architecten ontwierp in de jaren negentig het masterplan voor de campus van de universiteit. Het bureau kreeg zelf drie opdrachten voor de invulling daarvan: het nieuwe ICT-centrum, het Carré en het NanoLab.

Reageer op dit artikel