nieuws

Gemeenten leveren in op grondexploitatie

Geen categorie

Door het stilvallen van de bouw lopen de gemeenten jaarlijks minimaal 2,4 miljard euro aan inkomsten mis. Dat blijkt volgens Binnenlands Bestuur uit een vertrouwelijk onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VGN) en het voormalige ministerie van VROM lieten naar de omvang van de tegenvallers voor gemeenten bij de bouwgrondexploitatie.

Gemeenten leveren in op grondexploitatie

 

De VNG wil de resultaten niet vrijgeven. Volgens goed ingewijde bronnen moet de afname van de bouwgrondopbrengsten minimaal 2,4 tot maximaal 3 miljard euro bedragen. Oorzaken zijn de rente- en tijdverliezen. Soms treedt ook een daling van de grondprijs op. Zo is de gemeente Lansingerland wekelijks 60.000 euro aan rente kwijt aan grond die ze aan de straatstenen niet kwijt kan. Rotterdam moest vorig jaar 70 miljoen euro afboeken op zijn grondbedrijf. De verliezen zijn dit jaar een veelvoud daarvan.

Deskundigen uit de marktsector komen uit op dezelfde totaalbedragen. Voor sommige gemeenten dreigt dan ook aanvraag van de artikel 12-status.

 

Reageer op dit artikel