nieuws

Geen Nationaal Historisch Museum

Geen categorie

Het Nationaal Historisch Museum komt er niet. Gezien de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren, is zo’n kostbaar gebouw geen reëel project, verklaart staatssecretaris Zijlstra van Cultuur.

Geen Nationaal Historisch Museum

 

 

 

 

Het Nationaal Historisch Museum moest een overzicht bieden van de Nederlandse geschiedenis in samenhang, vergelijkbaar met het Duitse Haus der Geschichte.

Het museum was een initiatief van oud-SP-leider Marijnissen en CDA-politicus Verhagen. Het ontwerp is afkomstig van Mecanoo architecten. Het kabinet bespaart eenmalig 50 miljoen euro met het schrappen van de bouw. Zijlstra trekt nog wel geld uit voor andere projecten om de Nederlandse geschiedenis toegankelijk te maken.

De plannen zijn nog niet helemaal van tafel geschoven. De bedoeling is nu om van het Museum een reizende tentoonsteling te maken. In een reactie hierop heeft Groningen al verklaard het museum een permanente behuizing te willen geven in het nieuw te bouwen Groninger Forum.

 Groninger ForumImpressie van het winnende ontwerp door NL Architects/Bureau Bouwkunde voor het Groninger Forum.

Reacties

Directeur Eric Schilp van het NHM zegt in in een interview in de Volkskrant en in Trouw “We willen op zo kort mogelijke termijn een tijdelijke locatie betrekken om van daaruit campagne te voeren voor een permanente plek voor het NHM. We willen dat realiseren met privaat geld. Dat zal geen nieuwbouw zijn, want die 50 miljoen euro zijn we kwijt. Ondertussen gaan we door met onze website en met alle activiteiten in het land”. 

Francine Houben van Mecanoo reageert in de Volkskrant  eveneens op het schrappen van de plannen. “Het gebouw had in maart 2011 kunnen openen. Jan Vaessen, de voormalig directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, en ik bedachten het plan waarmee Arnhem in 2007 de strijd om het NHM won. Als er was doorgepakt, was de bouw allang bezig geweest.”
“Het is komisch dat Schilp veel geld besteedt aan wat hij ‘branding’ noemt. Het beeld van ons ontwerp, de canontoren, die hij niet wil realiseren, is zo sterk, daar kan hij niet tegenop. De directie heeft veel geld en tijd verspild aan onzinnige discussies als die over het parkeren, dat het ene moment 60 miljoen euro zou gaan kosten, en even later niets. Ze hebben veel geld gekregen de afgelopen jaren, je kunt je afvragen of dat goed bsteed is geweest”.

Hierop zegt Schilp: “Dat er geen museum komt door al het gedoe is klinklare onzin. Zelfs als alles op rolletjes had gelopen, was dit besloten. De belangrijkste oorzaak is de economische crisis die zijn weerga niet kent, en bezuinigen voor 18 miljard euro. Houbens canontoren had er echt nog niet gestaan. Dit soort grote projecten duurland in Nederland”. 

Bron, de Volkskrant, 1 november 2010

 

 

 

Reageer op dit artikel