nieuws

Frits van Dongen wint Lieven de Keypenning

Geen categorie

Frits van Dongen van de Architekten Cie. is de winnaar van de Lieven de Keypenning 2010. Hij kreeg de prijs voor de verbouwde Philharmonie in Haarlem. De publieksprijs ging naar de woningen aan de Schotersingel in Haarlem, een ontwerp van Abbink & De Haas.

Frits van Dongen wint Lieven de Keypenning

 

 

 

Het ontwerp van Frits van Dongen is van oorsprong een Verenigingsgebouw uit 1893, heeft een grondige restauratie ondergaan en is uitgebreid met nieuwbouw. Het gebouw bestaat uit twee delen: een L-vormig blok gerestaureerde monumenten en daar tegenaan een L-vormig deel nieuwbouw. Hiertussen loopt de foyer, die oud en nieuw met elkaar verbindt. De Grote Zaal in het oude deel van het gebouw is in stijl gerestaureerd en vergroot. Kroonluchters, pilasters, kroonlijsten, een cassetteplafond en andere neoklassieke ornamenten bepalen het beeld. De Kleine Zaal in het nieuwbouwgedeelte heeft een heel ander karakter. Hier overheersen krachtige gekromde vormen, uitgevoerd in roodbruin gebogen hout. Oud en nieuw versterken elkaar maximaal in hun contrast.

 Publieksprijs Lieven de Keypenning 2010 De Publieksprijs ging naar de woningen aan de Schotersingel in Haarlem Abbink & De Haas. De negen nieuwbouw woningen ogen traditioneel in vorm, herbergen bijzondere woningen en worden volledig met Corten staal bekleed.

Jaarlijks reikt de gemeente Haarlem een onderscheiding, de Lieven de Keypenning,  uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Volgend jaar is het thema stedebouw.

 

Reageer op dit artikel