nieuws

Faunaflat Assen door Architectenbureau Reidar

Geen categorie

Er gloort hoop voor dieren en planten die op steeds minder plekken in Nederland terecht kunnen door nieuwbouwprojecten of infrastructuur. Architectenbureau Reidar bedacht samen Rob Lindeboom, stadsecoloog van Assen de Faunaflat.

Faunaflat Assen door Architectenbureau Reidar

 

 

 

De Faunaflat is een 8 meter hoge gemetselde toren voor allerlei vogelsoorten, vleermuizen, amfibieën en insecten. De groene huisvesting van Reidar architectenbureau staat in een poel aan de rand van het stadspark van Assen en werd vorige week geopend.

De toren is gemaakt van plantvriendelijke specie met sedum op het dak heeft aan de noord- en oostzijde ingemetselde nestkasten. Betonnen bakken van verschillende maten voor dikke en dunnere vogels aan de zonkant. Aan de zuidkant zit een koker die naar het winterverblijf voor vleermuizen leidt. De amfibieën kunnen terecht in de ‘kelder’ van de flat. Zij kunnen door kokers, gangetjes en kieren naar binnen en buiten. Kleine gaatjes in het cement aan de zuidkant zijn bedoeld voor de metselbijen. Afhankelijk van de omgeving worden nestkasten uitgezocht voor de daar voorkomende vogels. Door het anders opvullen van de spouw ziet elke Faunaflat er anders uit.

De enige dieren die geen toegang hebben zijn ratten en katten. De flat is aan de onderkant voorzien van steile randen waardoor zij op afstand worden gehouden. Daarbij houdt het water de katten op afstand, net als mensen. Die brengen volgens Lindeboom alleen maar herrie en graffiti. De flat is “mensproof”.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel