nieuws

Winnaars Nationale Staalprijs 2010

Geen categorie

De Nationale Staalprijs 2010 heeft vijf winnaars opgeleverd, één in elke deelnamecategorie. Architect Hans van Heeswijk, voorzitter van de jury, maakt de uitslag bekend tijdens de Nationale Staalbouwdag op In totaal namen 140 projecten deel aan de prijs. 14 Projecten waren genomineerd.

Winnaars Nationale Staalprijs 2010

 

 

 

Winnaars Nationale Staalprijs 2010

Categorie Utiliteitsbouw (56 inzendingen): Restaurant Jinso Paviljoen, Amsterdam. Ontwerp: Architectenbureau Cepezed, constructief ontwerp DHV Bouw en Constructie, Staalconstructie Meijers Staalbouw, Serooskerke en BRS Building Systems, Moerkapelle

Volgens de jury: “In dit project is de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig gebruikt. De details zijn met veel aandacht vormgegeven. In een ‘agressieve’ omgeving tussen stadion, megabioscoop, music-hall en reclameborden blijft dit gebouw moeiteloos overeind.”

Jinso Winnaar Nat. Staalbouwprijs 2010

Winnaar Staalbouwprijs 2010: Wilo-Westzaan

Categorie Industriebouw (10 inzendingen): Bedrijfsgebouw Wilo Nederland, Westzaan. Ontwerp: Benthem Crouwel Architekten, Amsterdam constructief ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft.
“Het gebouw ziet er, volgens de jury, van buiten én van binnen consequent en overtuigend uit. Alles in dezelfde sfeer, zorgvuldig ontworpen tot aan het vaste meubilair toe. De constructie is uitgekiend en helder.”

 Winnaar Nationaal Staalbouwprijs 2010: Veenhuizen

Categorie Woningbouw (11 inzendingen): Drie woningen Veenhuizerweg, Apeldoorn. Ontwerp: Courage Architecten, Apeldoorn constructief ontwerp Bartels Ingenieurs voor Bouw en Infra, Apeldoorn. Uit het juryrapport: “Deze woningen laten overtuigend zien dat met staal mooie, functionele en aangename woningen zijn te maken die niet alleen bereikbaar zijn voor zeer vermogende particulieren. En ook dat met industriële producten schakering en variatie mogelijk is.”

 Winnar staalbouwprijs 2010: Calatravabrug Dublin

Categorie Infrastructuur (24 inzendingen): Samuel Beckett-brug, Dublin. Ontwerp: Santiago Calatrava, Zürich (Zwitserland) constructief ontwerp Santiago Calatrava, Zürich (Zwitserland) en Hollandia, Krimpen aan den IJssel. Volgens de jury: “Is de vormgeving doeltreffend. De pyloon geleidt de grote drukkrachten mooi naar de fundering. Een goed doordacht en elegant landmark voor Dublin.”

Winnaar Staalbouwprijs 2010: Stationsoverkapping Amsterdam-Sloterdijk

Categorie Karakteristieke stalen bouwdelen (40 inzendingen): Overkapping station Amsterdam-Sloterdijk, Amsterdam. Ontwerp: architectuur Movares, Utrecht constructief ontwerp Movares, Utrecht, Staalconstructie Hollandia, Krimpen aan den IJssel glas BRS Building Systems, Moerkapelle

“Volgens de jury is het slim bedacht om de stalen kapconstructie op één plaats horizontaal te fixeren en verder horizontaal te laten schuiven. Op deze manier hoefde geen rekening te worden gehouden met de dilataties in het onderliggende viaduct en blijft de kap verschoond van een veelheid aan stabiliteitsvoorzieningen.”

Alle ingezonden projecten zijn in 2009 of 2008 voltooid en staan in Nederland of in het buitenland. Bij de projecten op buitenlands grondgebied is ten minste één Nederlands staalconstructiebedrijf betrokken.

Bouwen met Staal schrijft de Nationale Staalprijs elke twee jaar uit. Dit jaar was dat voor de 18e keer, sinds de eerste editie in 1971. De prijs dient als waardering én inspiratie voor het toepassen van staal in de bouw.

Reageer op dit artikel