nieuws

Onderzoek naar instorten B-Tower

Geen categorie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar het gedeeltelijk instorten van de B-Tower in aanbouw in Rotterdam. Dat heeft een woordvoerder van de onderzoeksraad vrijdag bekendgemaakt. Ter plaatse verzamelt de raad feiten over de vloerdelen die het donderdagmiddag begaven nadat bouwvakkers beton hadden gestort. Ook betrokkenen bij het bedrijfsongeval worden gehoord.

Onderzoek naar instorten B-Tower

Na de eerste resultaten besluit de onderzoeksraad of de kwestie verder wordt onderzocht. Volgens een woordvoerder is dat wel te verwachten. De bouwsector kan veel leren van fouten die op dit soort constructieplaatsen worden gemaakt. De OVV wil daarom ook een rapport uitbrengen met aanbevelingen voor de toekomst.

Van de vijf zwaargewonde bouwvakkers die donderdag onder het puin terechtkwamen, liggen er nog twee op de afdeling intensive care van het ziekenhuis. Ze liepen zware botbreuken op. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag gemeld. De mannen waren donderdag aan het begin van de middag aan het werk in het pand, toen de derde verdieping van de toren het begaf. Het puin kwam op de onderliggende laag terecht.

Het pand stortte in nadat er beton was gestort voor de vloeren. Welke vloer van welke verdieping het precies heeft begeven, is nog niet bekend. Mogelijk is zowel de tweede als de derde etage ingestort of is de derde etage op de eerste is gevallen.

De zogenoemde B-toren, een project van MAB Development, is ontworpen door architect Wiel Arets. Het gebouw bestaat uit twintig lagen met een totale hoogte van 70 meter. Een kledingwinkel neemt de onderste drie verdiepingen in gebruik. Daarboven komen twee parkeerlagen voor 62 auto’s en vijftien woonlagen met 54 koopwoningen en 24 huurwoningen. De bouw is eind 2009 begonnen, de oplevering zou eind 2011 plaats vinden.

Reageer op dit artikel