nieuws

Katrien Vandermarliere stapt op als directeur Vlaams Architectuurinstituut

Geen categorie

Katrien Vandermarliere zal begin volgend jaar de leiding van het Vlaams Architectuurinstituut overdragen. Zij gaat terug naar haar oude stek en zal de programmering van het architectuurprogramma in de Singel weer op zich nemen.

Katrien Vandermarliere stapt op als directeur Vlaams Architectuurinstituut

Dit programma zal volgens een woordvoerder worden uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen deSingel Internationale Kunstcampus en het VAi. De Kunstcampus biedt hiervoor met een tentoonstellingszaal, de VAi-vitrine, de leeszaal en diverse studio’s een geschikte accommodatie. Vandermarliere gaat haar nieuwe job op halftijdse basis combineren met een rol als consultant voor ingenieur Laurent Ney en architect Chris Poulissen.

Katrien Vandermarliere zette als eerste directeur in 2002 het langverwachte Vlaams Architectuurinstituut op. Zij organiseerde in datzelfde jaar de eerste Dag van de Architectuur die in de afgelopen tijd is uitgegroeid tot het grootste publieksevenement voor hedendaagse architectuur in Vlaanderen. Ook was ze hoofdredacteur van Jaarboek Architectuur Vlaanderen. Katrien Vandermarliere was commissaris en co-curator van diverse spraakmakende tentoonstellingen, zoals Recollecting Landscapes, Mare Meum en Wonen in Welvaart. Met het team van Kinshasa, The Imaginary City, won ze in 2004 de Gouden Leeuw voor beste landtentoonstelling op de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië. Zij ontwikkelde diverse innovatieve formats voor de communicatie over architectuur: workshops architectuurkritiek, voor leerkrachten, gidsen en architecten. In haar programma bleef zij steeds alert om ook jonge ontwerpers in Vlaanderen een platform aan te bieden.

Reageer op dit artikel