nieuws

Gerechtsgebouw Hasselt in 2011 klaar voor gebruik

Geen categorie

Omdat de naam Hasselt een verwijzing is naar Hasaluth ‘plaats waar hazelaren staan’ hebben Architectengroep Twins (J. Mayer H. Architekten, a2o-architecten, Lens°Ass architects) en het studiebureau Eurostation gekozen voor een boomstructuur voor het nieuwe gerechtsgebouw van de stad. Daarbij verwijst de gebruikte boomstructuur naar de eerste vormen van rechtspraak.

Gerechtsgebouw Hasselt in 2011 klaar voor gebruik

 

Het hoofdgebouw (de sokkel) bestaat uit zes bouwlagen en is bestemd voor kantoren en zittingszalen. De bibliotheek op de gelijkvloerse verdieping zal apart bereikbaar zijn en zal gemeenschappelijk gebruikt worden door de Universiteit Hasselt en de gerechtelijke diensten.In het ‘boom’-gebouw, 12 verdiepingen hoog, worden de administratieve diensten gehuisvest.

Het complex bevat een ondergrondse archiefruimte en heeft twee ondergrondse parkeerruimten waarvan 117 parkeerplaatsen worden voorbehouden voor de gerechtelijke diensten.

Gerechtsgebouw Hasselt 

Duurzame energie

Het gerechtsgebouw en zijn technische installaties zijn door Jurgen Mayer H. ontworpen in het licht van duurzaam energiegebruik. Het gebouw wordt opgebouwd met een dubbele gevel waarvan de binnengevel volledig in glas wordt uitgevoerd. De buitenschil met de boomstructuur in hout wordt deels in geperforeerde panelen en deels in glas voorzien. Dit zorgt voor de nodige transparantie en verzekert een goed thermisch comfort voor de gebruikers.

Gerechtsgebouw Hasselt 

Vanaf mei 2011 wordt gestart met de overgang van de gerechtelijke administriatie naar het nieuwe gebouw waarna in september 2011 de deuren openen. De Regie der Gebouwen die instaat voor de huisvesting van de verschillende federale departementen, huurt het nieuwe gerechtsgebouw voor een periode van 36 jaar.

Reageer op dit artikel