nieuws

Stalen kunstwerk op fabrieksschoorsteen

Geen categorie

In het plan ‘op de Bleek’ in Eibergen is onlangs een sterk staaltje kunst verschenen. Een voormalige fabrieksschoorsteen is opgehoogd met een stalen kunstwerk welke door middel van een groene verlichting, als een heus baken voor het Achterhoekse dorp fungeert.

Stalen kunstwerk op fabrieksschoorsteen

 

 

 

Ligging

De schoorsteen maakt onderdeel uit van de nieuwbouwwijk ‘op de Bleek’. De wijk ligt aan de noordwestzijde van het centrum van Eibergen. Unieke karakteristieken in het gebied worden hersteld, zoals het industrieel erfgoed en landschappelijke elementen. In deze wijk is plaats voor 230 woningen. Een zesde deel van de wijk is al gerealiseerd.

Fabrieksschoorsteen

Eén van de historische belangrijke waarden in het plan is de voormalige fabrieksschoorsteen. Dit is stille getuige uit de tijd dat de Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie, die zich tot 2007 op deze locatie bevond, nog volop in bedrijf was. De slechte staat waarin de schoorsteen verkeerde en verbetere stoomprocessen in de fabriek, hebben ertoe geleidt dat het bovenste gedeelte jaren geleden is gesloopt. Door het verdwijnen van de schoorsteenkop, is ook de kenmerkende identiteit verloren gegaan.

 
De schoorsteen is aangelicht met een groene LED verlichting die gelijktijdig aangaat met de straatverlichting. Op deze manier is de schoorsteen weer een herkenbaar baken voor het Achterhoekse dorp.

Kunstwerk

Begin 2010 is in opdracht van Ter Steege Vastgoed Rijssen het overgebleven gedeelte van de fabrieksschoorsteen volledig gerenoveerd.Om de verwijzing te maken naar de oorspronkelijke hoogte is een kunstwerk geplaatst. Het kunstwerk bestaat uit een stalen frame ontworpen door 4D Architecten uit Enter. De basis bestaat uit ronde, in en cirkel gepositioneerde, verticale staven. Hiermee heeft de schoorsteen de oorspronkelijke hoogte terug gekregen. Naast de verwijzing naar de oorspronkelijke hoogte, refereert het hedendaagse kunstwerk ook aan de karakteristieke ritmiek van de oorspronkelijke trekbanden.

Reageer op dit artikel