nieuws

Groene long in Rotterdam

Geen categorie

Morgen wordt de parkeergarage Greenpark opgeleverd. Volgens de opdrachtgever krijgt Rotterdam daarmee Europa’s grootste groene gevel.

Groene long in Rotterdam

De parkeergarage Westblaak in Rotterdam heeft een metamorfose ondergaan en opereert nu onder de naam GreenPark. Langs de zijvlakken van het grijze betonnen gebouw en ook op het bovenste parkeerdek is meer dan 5.000 m2 groene beplanting aangelegd. Hiermee wordt een ecosysteem gecreëerd waarin koolstofdioxide wordt omgezet in zuurstof en waarbij het regenwater wordt hergebruikt. Deze groene filter voor fijnstof en CO2 staat volgens de initiatiefnemers gelijk aan een bos van 200 bomen in hartje Rotterdam.

Samen met het Westblaak Gebouw fungeert de parkeergarage als groene long in het midden van de stad. Op de hoogste daken van het Westblaak Gebouw ligt een tapijt van mos en vetplanten. Deze zogenoemde sedumbegroeiing fungeert als een groen filter, waardoor de luchtkwaliteit lokaal flink verbetert. Daarnaast heeft het sedumdak een isolerende werking, waardoor energie wordt bespaard. Verder is de conventionele verlichting in een deel van de openbare ruimten vervangen door led-verlichting. De garage heeft een capaciteit voor 780 auto’s.

Reageer op dit artikel