nieuws

Geschiedenis Rotterdams wonen in kaart gebracht

Geen categorie

De stichting Rotterdam Woont is begonnen met het in kaart brengen van de geschiedenis van het wonen in Rotterdam. Ze doet dat aan de hand van verzamelde gegevens over woningbouwprojecten en -plattegronden uit het tijdvak van 1840 tot heden.

Geschiedenis Rotterdams wonen in kaart gebracht

 

 

 

De studie moet inzicht geven in redenen en achtergronden van woningbouwontwikkelingen. Volgens de stichting is dat belangrijk voor de hele bouwkolom, want “goed ontwerpen van woningen kan alleen met adequate informatie over het hoe en waarom van de ontwikkelingen tot nu toe, om lijnen naar de toekomst te kunnen uitzetten”.

Tot op heden ontbreekt een algemeen overzicht van de Rotterdamse woningbouwgeschiedenis. De studie volgt de geschiedenis vanaf de tijd van de Woningwetwoning (rond 1900) en de bouw van tuindorpen als Vreewijk en Tarwewijk – gevolg van de massale komst van Brabantse en Zeeuwse boeren – tot aan de naoorlogse wederopbouw, stadsvernieuwing, herstructurering en hedendaagse hoogbouwwoningen.

 Voor het project documenteren vijf architectuurhistorici 150 tot 200 woningen, verdeeld over vijf perioden. Per huis maken ze een projectblad met relevante informatie, foto’s en een plattegrond op schaal 1:200. Publicatie gebeurt maandelijks op www.rotterdam-woont.nl

 

Reageer op dit artikel