nieuws

Wateroverlast bedreigt kunstcollectie Boijmans

Geen categorie

Afgelopen zondagnacht begaf voor de derde maal de hemelwaterafvoer van het gebouw van Museum Boijmans Van Beuningen en stroomden honderden liters water het gebouw binnen. Het museum beheert een collectie van 140.000 kunstwerken met een waarde van vele miljarden, grotendeels eigendom van de gemeente Rotterdam. Het museum is naarstig op zoek naar een nieuw depot om de veiligheid van de kunstwerken te waarborgen.

Wateroverlast bedreigt kunstcollectie Boijmans

De kelders van het museum voldoen al jaren niet meer aan de eisen en de regenbuien zorgen in toenemende mate voor water- en vochtoverlast. De hevige regenval van de nacht van 15 op 16 agustus heeft geen beschadegingen aan kunstweren veroorzaakt maar de kunstcollectie loopt zolang er geen nieuwe ruimte is gevonden, keer op keer gevaar.

In 2005 leidde een onderzoek in opdracht van de Gemeente Rotterdam er al toe dat de depots werden afgekeurd. De Raad van Toezicht van het museum gaf in januari 2009 aan de verantwoordelijkheid voor de staat van de collectie niet langer te kunnen dragen, en gaf deze terug aan de Gemeente Rotterdam.

Om de miljardencollectie veilig te stellen is een nieuw extern kunstdepot voor het museum nodig. Het vorige college van B&W heeft hiervoor een reservering van 23 miljoen opgenomen op de investeringsplanning van het Cultuurprogramma voor de Binnenstad. Op 15 september 2010 neemt het nieuwe college hierover een besluit.

 

Reageer op dit artikel